Connect with us

Vijesti iz KS BIH

Ženska košarkaška reprezentacija BiH najbolja ekipa u 2020. godini, Goran Lojo trener, a Marica Gajić sportistkinja godine

U tradicionalnoj organizaciji Nezavisnih novina i Radio televizije BiH večeras je održan 20. jubilarni Izbor najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine.

Za najbolju ekipu u 2020. godini proglašena je ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, dok je selektor reprezenatcije Goran Lojo proglašen za trenera godine.

Na početku kvalifikacija napravili smo veliki korak ka plasmanu na Evropsko prvenstvo i sada držimo sve u svojim rukama, rekao je ovo za “Nezavisne” selektor ženske seniorske reprezentacije BiH Goran Lojo. Spektakularna pobjeda nad Rusijom (70:69) te onda rutinski trijumf nad Švajcarskom (80:61) odškrinuli su vrata BiH da se nakon više od 20 godina plasira na Eurobasket 2021. Ženska košarkaška reprezentacija poslije četiri odigrane utakmice ima skor od tri pobjede i jednog poraza. Naše košarkašice će se u februaru sastati sa Švicarskom i Estonijom, a jedna pobjeda iz ova dva meča dovoljna je za plasman na Eurobasket 2021.
Goran Lojo više od godinu i po dana sa velikim uspjehom radi u Njemačkoj. Trener je ekipe koja se takmiči u njemačkoj eliti Filipo Basket Getingen, koju je pretprošle sezone spasio od ispadanja te izborio plasman u top osam, baš kao i prošle sezone, koja je prekinuta usljed virusa korona.

Košarkaška reprezentativka Marica Gajić proglašena je za najbolju sportistkinju Bosne i Hercegovine u 2020. godini.

Marica Gajić rođena je 27. aprila 1995. godine u Bijeljini. Nakon što je prije pet godina vratila bh. košarku na mapu Evrope osvojivši juniorsko EP Divizije B, danas predvodi seniorsku reprezentaciju BiH ka prvom plasmanu na Eurobasket poslije 20 godina. Njene partije u kvalifikacijama za Eurobasket 2021. godine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Nakon četiri kola statistički jedna je od najkorisnijih igračica, najbolja je skakačica sa 15,3 skoka po meču, prosječno ubacuje 17,3 poena, dok je u kategoriji ukradenih lopti na drugom mjestu. Da se radi o klasnoj igračica, potvrđeno je ovoga ljeta, kada je potpisala ugovor sa nekadašnjim prvakom Evrope i najboljom španskom ekipom Avenidom, u kojoj je odmah stekla status prvotimke. Sa Avenidom je osvojila Kup Španije.

Više u Vijesti iz KS BIH