Connect with us

O nama

                                                                                                    Predsjednik     Skupština     Upravni odbor     Organi saveza

Historijat

Košarkaški Savez Bosne i Hercegovine osnovan je 3. aprila 1950. godine i sve do međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine 1992. godine, funkcionisao je u sastavu KS Jugoslavije.

Kao samostalan Savez i punopravni član Međunarodne košarkaške federacije – FIBA, KS BiH istupa od 1993. godine, a za prvog predsjednika izabran je prof. dr. Ejup Ganić.

Iste godine, zabilježen je i prvi, istorijski nastup naše seniorske reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Pokojni Mirza Delibašić okupio je tada golobrade momke u Zagrebu, koji su vođeni ljubavlju prema sportu, košarci i ratom zahvaćenoj zemlji, prvo prošli kvalifikacije u Poljskoj, a potom u junu mjesecu zauzeli osmo mjesto na prvenstvu Starog kontinenta. U tom trenutku, za Gordana Firića, Sabahudina Bilalovića, Maria Primorca, Adisa Bećiragića, Emira Halimića i ostale igrače taj rezultat je značio kao zlatna medalja oko vrata.


I to nije bilo sve. Mjesec dana prije Evropskog prvenstva za seniore u Njemačkoj, u tada ratno Sarajevo zlatnu medalju sa Mediteranskih igara donijele su naše seniorke. Predvođene selektorom Sulejmanom Begovićem, Raza Mujanović, Vesna Bajkuša, Mara Lakić i ostale igračice, u francuskom Monpeljeu popele su se na pobjedničko postolje i prvi put je ime Bosne i Hercegovine kao samostalne države ispisano na košarkaškoj mapi Evrope.


Istorija je krenula da se piše te davne 1993. godine, a od tada pa do danas, košarkaši i košarkašicu su Bosnu i Hercegovinu predstavljali Evropi i svijetu sa manjim ili većim uspjehom.

Za više od dvije decenije samostalnog djelovanja KS BiH, muška košarkaška reprezentacija odigrala je preko 150 zvaničnih međunarodnih utakmica, a učestvovala je na devet Evropskih prvenstava – 1993. u Njemačkoj, 1997. u Španiji, 1999. u Francuskoj, 2001. u Turskoj, 2003. u Švedskoj, 2005. u Srbiji, 2011. u Litvaniji, 2013. u Sloveniji i 2015. u Francuskoj.

Za razliku od muškaraca, ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovala je na dva prvenstva Starog kontinenta i to – 1997. u Mađarskoj i 1999. u Poljskoj.

Novija istorija bh. košarke krenula je da se piše 2015. godine. Ime Bosne i Hercegovine zlatnim slovima je ispisano na košarkaškoj mapi Evrope a pisali su je naši kadeti, koji su se u Litvaniji okitili najsjajnijim odličjem. Taj 16. avgust uvijek će buditi posebne emocije, jer su Musa, Sikiraš, Čampara i ostali dječaci, predvođeni selektorom Josipom Pandže pored toga što su obradovali naciju, uspjeli ono što mnogima nije pošlo za rukom –  da ujedine čitavu zemlju.


Krenula je 2015. godine da se “budi” i ženska omladinska košarka. U20 selekcija BiH osvojila je EP B divizije u Podgorici, pa je 2016. godine Bosna i Hercegovina po prvi put u istoriji imala jednu žensku omladinsku selekciju u elitnoj evropskoj diviziji.

Godina 2016. pamtiće se i po podatku da je KS BiH tog ljeta imao rekordan broj reprezentativnih selekcija na međunarodnim takmičenjima – devet.

U godinama koje predstoje, KS BiH ima još teži zadatak. Nastaviti putem kojim se krenulo, predstaviti Evropi i svijetu nekog novog Džanana, neku novu Melisu, Emira, Saru… KS BiH trudiće se da i u budućnosti omogući osnovne uslove za razvijanje kvalitetne baze igrača, koji će našu zemlju i u narednom periodu predstavljati na najbolji način. Jer, sport i košarka uvijek su bili i biće najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine u Evropi i svijetu.