Connect with us

Košarka u kolicima

O SAVEZU


28.06.1996. godine, kao odraz potrebe osoba sa invaliditetom za aktivnim uključivanjem u društvo kroz trenažno-takmičarski proces u sportu košarka u kolicima, u Zenici je u prisustvu 3 kluba iz Zenice(KIK Bosna), Sarajeva (3K Sarajevo)  i Tuzle (KIK Veterani) formirana Asocijacija košarke u kolicima BiH (AKK BiH). Iste godine po turnirskom tipu održana su i prva 2 državna Prvenstva i jedan KUP  BiH u košarci u kolicima, već 1997.godine priključuju se i klubovi iz Cazina (KIK “Cazin”), Bihaća (KIK “Una-Sana”) a nešto kasnije i Gradačca (KIK “Zmaj”) ,Sanskog Mosta (KIK “Sana”) te 2002.godine Bjeljine (KIK “Bjeljina”), Banja luke (KIK “Vrbas), Gradiške (KIK “Gradiška”) i kao i ženski košarkaški klub “Bambi” Sarajevo. Od 2014. godine formira se novo pravno lice kojeg čine  Savez košarke u kolicima RS-a i Savez košarke u kolicima F BiH i  djeluje kao jedinstven Savez na nivou Bosne i Hercegovine – Savez košarke u kolicima Bosne i Hercegovine (SKK BiH).
 

Od osnivanja Asocijacije kao zvanični član Međunarodne Asocijacije košarke u kolicima IWBF.
IWBF Europe upravlja i koordinira svim takmičenjima na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine prema
statutu i pravilima IWBF. (IWBF je osnovan 1973. godine kao Svjetska Asocijacija košarke u
kolicima i podijeljen je u četiri zone. Zone čine: Amerika, Evropa, Afrika , Azija i Okeanija. Članice IWBF su nacionalni savezi košarke u kolicima iz 90 zemalja).

Asocijacija je 1996. godine pokrenula  Ligu Bosne i Hercegovine za košarkaše i košarkašice u kolicima u kojoj učestvuje devet ili deset klubova, u zavisnosti od sezone. Klubovi koji nastupaju u takmičenju su sljedeći:  
 – KIK “Bosna“ Zenica,
– KKK “3K“ Sarajevo,
– KIK “Una Sana“ Bihać,
– KIK “Zmaj“ Gradačac,
– KIK “Sana” – Sanski Most,
– KKI “Vrbas“ Banja Luka,
– KIK “Bijeljina“, Bjeljina
i – ŽKIK “Bambi“ Sarajevo, koji je ženski klub.

Prethodno su u takmičenju učestvovali i klubovi iz Tuzle,Cazina i Gradiške.

Liga je organizovana u dva dijela sezone. Proljetnom i jesenjem dijelu, a ukupno se igra 17 takmičarskih kola, nakon kojih najbolje plasirana ekipa osvaja titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Također, pored nacionalne lige, svake godine se odigrava i Kup BiH.
Savezom upravlja Upravni odbor koji čine predstavnici klubova koji biraju Predsjednika, dok takmičenjem rukovodi komesar takmičenja kojeg također imenuje Upravni odbor. Savez također oordinira i pomaže rad sudija sa IWBF licencom, kao i rad nacionalnih klasifikatora zaduženih za ocjenjivanje igrača. Kao punopravni član Savez učestvuje u radu IWBF Europe.

Struktura rukovodstva Saveza:

Predsjendik Skupštine Saveza je gospodin Marinko Umičević iz Banja Luke
Upravni odbor čine perdstavnici svih klubova a predsjendik UO je dr Harun Drlejvić iz Zenice
Direktor repreezntacije je Alaga Pašić iz Bihaća
Komesar lige je međunarodni arbitar sa  IWBF i FIBA licencom
Klasifukator saveza je dr Elvira Ljevaković, IWBF klasifikator