Connect with us

Vijesti iz KS BIH

U Sarajevu se održava Prvi košarkaški turnir gluhih

U dvorani Ramiz Salčin u Sarajevu jučer su odigrane prve utakmice Prvog košarkaškog turnira gluhih u saradnji organizatora DIMBF-a (Deaf International Masters Basketball Federation) i domaćina turnira – Sportskog udruženja gluhih Mladost Kanton Sarajevo.

Učestvuje pet ekipa: London Beard iz Velike Britanije, MDG Ljubljana iz Slovenije, KSK Cejas Panevezys iz Lithuanije, NSB Liepava Liepaja iz Latvije i SUG Mladost Sarajevo iz BiH.

Ceremoniju su otvorili predsjednik DIMBF Arunas Kubaitis, predsjednik SUG Mladost Sarajevo Edin Čengić i generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan.
Prvog dana turnira su odigrane utakmice:
London Beard – NSB Liepaja 78:33
KSK Vejas Panevezys – MDG Ljubljana 99:59
London Beard – SUG Mladost K.Sarajevo 40:50
“Ovom prilikom se zahvaljujemo nesebičnoj podršci Košarkaškog saveza BiH koji je pokazao svoj senzibiltet prema osobama sa oštećenim sluhom i tako dao doprinos promociji naše države BiH. Ovaj turnir je veoma važan za osobe sa oštećenim sluhom jer je sport jedna od rijetkih aktivnosti gdje glasovna komunikacija ne predstavlja socijalnu barijeru, pa možemo reći da se upravo na sportskim takmičenjima i turnirima osobe sa oštećenim sluhom osjećaju kao ravnopravni članovi društva.
Održavanje ovog takmičenja od izuzetne nam je važnosti kako bismo potakli gluhe osobe da se i dalje bave sportom,  i budu aktivni i ravnopravni članovi društva. Turnir kao što je ovaj će nastaviti sa održavanjem svake godine. Iduće godine će biti u Poljskoj”, poručili su organizatori.

Više u Vijesti iz KS BIH