Connect with us

Vijesti iz KS BIH

I kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za žene igrat će se u „balonu“

Kao što je već ranije objavljeno, kvalifikacije za seniorsko Evropsko prvenstvo igrat će se u „balonu“, umjesto u formatu domaćih i gostujućih utakmica, , a jučer je potvrđeno da se i kvalifikacije za žene igraju u „balonu“.

Upravni Odbor FIBA-e Europe  je također raspravljao o kriterijima za odabir domaćina „balona“ za predstojeće kvalifikacije za FIBA ​​EuroBasket 2022, nakon odluke Izvršnog odbora FIBA-e prošle sedmice.

Svaki od muških i ženskih „balona“ činit će reprezentacije iz jedne od ranije ždrijebanih grupa (četiri ekipe ili tri ekipe za neke ženske grupe). Ako za neku od grupa ne bude zainteresiranih domaćina, tada će se ta grupa priključiti nekom drugom „balonu“.

Najvažniji kriteriji pri odabiru domaćina bit će zdravstvene i putne garancije i poštivanje zdravstvenih protokola FIBA-e, uključujući testiranje i kontrolisani ulazak u sigurno okruženje u gradu domaćina.

Prednost će imati kandidature država koje bi trebale odigrati dvije domaće utakmice u predstojećim prozorima.

U „balonima“ će se igrati s ili bez publike, ovisno o ograničenjima vlade domaćina po ovom pitanju.

O kandidaturama za domaćine kvalifikacijskih „balona“ raspravljat će se tokom sljedećeg sastanka Odbora 8. oktobra 2020.

Više u Vijesti iz KS BIH