Connect with us

Vijesti iz KS BIH

FIBA odlučila: Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo igrat će se u “balonu”

Kvalifikacije za sva kontinentalna prvenstva igrat će se u “balonima” zbog pandemije koronavirusa, saopštila je Međunarodna košarkaška federacija (FIBA).

„Uzimajući u obzir zdravlje i sigurnost igrača, trenera i službenih osoba, a slijedeći preporuku Medicinske komisije FIBA i Komisije za takmičenja FIBA, Izvršni odbor je u vezi s kvalifikacijama za kontinentalna prvenstva u novembru 2020. i februaru 2021. godine donio odluke:

  • Sve utakmice u oba prozora trebale bi se igrati u “balonu”, umjesto domaćih i gostujućih utakmica, uz saglasnost lokalnih vlasti zaduženih za zdravstvo i u skladu s FIBA-inim zdravstvenim protokolima (uključujući PCR testiranje i strogo kontrolisani ulazak u sigurno okruženje u gradu domaćinu)
  • Svaki “balon” sastojat će se od 4 ili 8 timova (jedna ili dvije kvalifikacijske grupe).O domaćinima će se odlučivati na regionalnom nivou i bit će određeni u narednom periodu. FIBA će svakodnevno nastaviti pratiti situaciju s pandemijom Covid-19 virusa i po potrebi slati dalje informacije u vezi sa FIBA takmičenjima”, saopštila je FIBA.

Više u Vijesti iz KS BIH