Connect with us

Vijesti iz KS BIH

Zmajice razbile Šveđanke, Jones brojala do 34: BiH će igrati kvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine uspjela je danas da u borbi za plasman među šest najboljih ekipa na Eurobasketu savlada Švedsku sa ubjedljivih 82:63.

Tako su Zmajice ispisale historiju, a pošto su među šest najboljih selekcija Starog kontinenta, nastupit će na kvalifikacionom turniru za Svjetsko prvenstvo koji se igra u februaru naredne godine.

Ponovo je danas BiH nosila fenomenalna Jonquel Jones, koja je od početka bila nerješiva enigma za Švedsku odbranu, te je zatrpavala njihov koš, a opet je dominirala i u skoku.

Postigla je Jones 16 od prvih 18 poena BiH na ovom meču, a onda si je u drugoj četvrtini mogla priuštiti i malo odmora. Na pauzu između druge i treće četvrtine otišlo se s vodstvom BiH od 55:31, a Šveđanke u nastavku nisu mogle zaprijetiti Zmajicama Gorana Loje.

Očigledno je bilo koliko su našim djevojkama značila dva dana odmora. Izlgedale su danas sjajno, igrale puno opuštenije i rasterećenije i razbile rivala.

Imale su Zmajice na startu treće četvrtine i prednost od 27 poena razlike, a onda su se u redovima Švedske malo razigrale sestre Eldebrink i smanjuju na 59:42. Brzo su potom izabranice Gorana Loje nakon time-outa opet zaigrale agresivnije i nisu dozvoljavale da Šveđanke ozbiljnije ugroze njihovu prednost.

U posljednju dionicu ušlo se s prednošću od 16 poena za BiH (66:50), pa u njoj Zmajice nisu imale problema da istu sačuvaju i na kraju lagano slave trijumf.

Jako je brzo Jones svojim poenima vratila +20 Zmajicama, a Šveđanke su dugo bile i bez poena pa jednostavno nisu imale šanse da se vrate u meč. Utakmica je okončana rezultatom 82:63 u korist Zmajica, koje su se tako plasirale na kvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo. Na SP u Australiju će se plasirati 10 od 16 timova koji će učestvovati.

Jones je meč završila s 34 poena, 19 skokova i 4 asistencije. Sa 17 poena pratila ju je Nikolina Babić, dok je Nikolina Džebo meč završila s 8 poena.

Kod Švedske je najbolja bila Kalis Loyd sa 13 poena, a 11 je imala Elin Eldebrink.

Bosna i Hercegovina – Švedska 82:63 (25:10, 30:21, 11:19, 16:13)

BiH: Nikolina Babić 17, Anđela Delić, Milica Deura 4, Nikolina Džebo 8, Miljana Džombeta 8, Jonquel Jones 34, Melisa Brčaninović 3, Matea Tavić 4, Nikolina Delić, Dragana Domuzin 1, Marica Gajić, Irena Vrančić.

Švedska: Frida Eldebrink 9, Elin Eldebrink 14, Nathalie Fontaine 9, Emma Johansson 4, Kalis Loyd 13, Binta Drammeh 4, Matilda Ekh 5, Paulina Frida Hersler, Klara Lundquist 2, Ellen Nystrom 3, Alice Nystrom, Stephanie Visscher.

(Foto: FIBA)

Više u Vijesti iz KS BIH