Connect with us

Reprezentacija

“Uz podršku pune Skenderije, do pobjede nad Švicarskom”

Ženska seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine gostujućom pobjedom nad Rusijom otvorila je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021. godine. Sutra naše najbolje košarkašice očekuje utakmica drugog kola u kojoj će u Skenderiji ugostiti selekciju Švicarske.

– Veliki uspjeh je pobjeda na velikom Rusijom. Jučer smo trebali sletjeti, ali smo imali malih problema sa avionom, pa smo vraćeni u Zagreb. Zbog čega smo se iz Rusije vraćali 26 sati – rekao je generalni sekretar KSBiH Amer Čolan, te naglasio kako će ulaz na sutrašnju utakmicu u dvorani D1 u Skenderiji biti slobodan.

Razija Mujanović, legendarna bh. košarkašica koja trenutno obavlja ulogu team menagera naše selekcije, nije krila zadovoljstvo zbog pobjede protiv prvog favorita kvalifikacija.

– Iz iskustva nikad nije lako dobiti Rusiju, pogotovo na njihovom terenu. Mislim da su naše igračice ostavile srce na parketu, a pola koša razlike najbolje govori koliko teška je bila utakmica – kazala je Mujanović i dodala: – Svaka pobjeda mi je draga. Iako ne igram, emocije su takve, svaka pobjeda mi puno znači. Nekad pomislim da ću svakog trena ući na teren. Teže je gledati, a ne moći pomoći – dodala je Raza.

I selektor Goran Lojo bio je prezadovoljan gostujućim trijumfom.

– Nevjerovatan osjećaj je pobjediti Rusiju u gradu koji je veliki po pitnaju ženske košarke. Pobjedom otvoriti kvalifikacije uvijek je bitno. Odigrali smo tek jednu utkamicu, no u ovom ritmu moramo nastaviti – rekao je bh. selektor, te se osvrnuo na sami finiš utakmice:

– Što se tiče posljednjih sekundi. Dosta puta smo izgubili u finišu, možda nas je ovoga puta sreća pomazila s obzirom na našu borbenost i zalaganje. Siguran sam da će djevojke uprkos svemu dati svoj maksimum i da se sve to neće osjetiti u sutrašnjem susretu – naglasio je bh. selektor, dodavši:

– Imali smo apsolutnu podršku KSBiH i to nam je jako puno značilo što smo se mogli okupiti u Orenburgu. Iako je to bio kratak period, Jonquel Jones smo uspjeli uklopiti kako treba. Umor će sutra staviti na stranu i upisati novu pobjedu.

Košarkašica sa Bahama Jonquel Jones bila je prvo ime susreta u Orenbrugu, u svom debiju u dresu BiH.

– Utakmica je bila odlična. Sve igračice su odigrale dobro i odradili svoje uloge. Svi smo sretni zbog pobjede, sretni smo jer smo obradovali državu. Bila sam uzbuđena što su svi sretni zbog pobjede. Sutra očekujem dobru podršku zbog pobjede u Rusiji, no to nema mnogo veze sa sutrašnjom utakmicom.

Marica Gajić je ponovo pružila sjajnu partiju u dresu sa državnim grbom.

Još nas drži euforija, sutra nas već očekuje sljedeća utakmica. Dale smo sto posto, sada smo imale “malu” pomoć od Jonquel Jones. Ona se fenomenalno uklopila u tim i želim da se zahvalim svima zbog podrške protiv Rusije, a vjerujem da će se pogled na žensku košarku promijeniti. Pogotovo poslije ove utakmice. Prošle kvalifikacije to centarsko težište je bilo na meni, a i tada sam imala pomoć, a svi ste vidjeli kakvu smo igračicu dobili. Nije teško ni meni, ni njoj, a van terena je bolja nego na terenu. Odlično se uklopila u tim. Mislim da smo apsolutni favoriti, trudit ćemo se da budemo što efikasniji jer nas je ta koš-razlika koštala u posljednjim kvalifikacija. Vjerujem da će nam podrška publike pomoći u regeneraciji i odmoru – istakla je Marica.

Kapiten naše selekcije Milica Deura nije mogla a da ne pohvali Jones, iako su prethodni govorinici nanizali mnogo komplimenata na račun centra naše selekcije.

– Jonquel Jones je sjajna osoba i to je jako bitno pored njenih velikih igračkih kvaliteta, i odlično smo je prihvatili. U Rusiju smo otišli da učinimo cijelu BiH ponosnom. Utakmica je bila teška svih 40 minuta, a mnogo poruka podrške smo dobili. Mi ćemo se potruditi da i sutra ne razočaram – kazala je kapitenka BiH Milica naglasivši da je atmosfera u timu vrhunska.

– Selekcija Švicarske nije za potcjeniti, spremit ćemo se, skautirati ih, a uz veliku borbenost i želju očekujem pobjedu – dodala je Deura.

Više u Reprezentacija