Connect with us

Vijesti iz KS BIH

Šahinović: Dolazak Zmajica u Australiju ispunio je naša srca

Počasni konzul Bosne i Hercegovine u Australiji Amir Šahinović ključni je čovjek akcije koja je rezultirala snažnom finansijskom podrškom učešću ženske košarkaške reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu u Sidneju.

Bez njegovog angažmana, boravak naših Zmajica u ovoj dalekoj zemlji bio bi pod velikim upitnikom.

“Kao Bosanci i Hercegovci koji žive u Australiji, onog trenutka kada smo vidjeli da se reprezentacija plasirala na SP bili smo najponosniji ljudi na svijetu. Ali smo također pretpostavili da bi moglo biti problema finansijske prirode, znajući koji su troškovi putovanja i smještaja”, govori Šahinović za zvaničnu stranicu Košarkaškog saveza BiH.

U martu ove godine prisustvovao je žrijebu grupne faze Mundobasketa, što opisuje kao fascinantno iskustvo.

“Bio sam prijatno iznenađen koliko je ljudima iz košarke bilo drago što će moja zemlja učestvovati na Svjetskom prvenstvu. Tu je bila sama krema ovog sporta, takvom odnosu prema Zmajicama sigurno je doprinio sjajan nastup naših djevojaka na Eurobasketu. Čak mi je prišla Lauren Jackson, legenda australijske košarke, koja je izrazila želju da se uslikamo kada je vidjela da nosim zastavu BiH. Nakon te večeri znao sam da se moram u potpunosti uključiti u ovu priču”.

S riječi na djela. Šahinović je animirao bh. dijasporu, nekoliko mjeseci prije početka SP prikupljana su sredstva neophodna za boravak reprezentacije u Australiji.

“Odlučili smo se da sve ide preko platforme GoFundMe, jer je takav način transparentan i ne postoje mogućnosti bilo kakve manipulacije. Istina, to je zahtjevalo i mnogo papirologije, provjera,… Lično sam zvao oko stotinu mojih poznanika da se uključe, zaista je mnogo truda uloženo. Ovim putem bih se svima njima zahvalio na doprinosu, učinili su to iz čiste ljubavi prema domovini”.

Sada kada su Zmajice tu, u Australiji, priča Šahinović, sve djeluje kao san. Bosanac i Hercegovac, od glave do pete.

“Imam svoj privatni biznis, vrlo uspješan, ali isto tako želim učiniti za svoju BiH koliko god mogu. Zato sam, na kraju krajeva, prihvatio obaveze koje nosi funkcija počasnog konzula. Radujem se, naravno, utakmicama koje su pred nama. Rezultati? Pa naravno da bismo svi voljeli da budu dobri, ali za nas ovdje Zmajice su već pobjednice, samim dolaskom u Sidnej, među 12 najboljih ekipa na planeti. Ponosni smo. Naša srca su ispunjena”.

 

Više u Vijesti iz KS BIH