Connect with us

Reprezentacija

Pobjeda protiv Latvije na otvaranju kvalifikacija

Košarkaška reprezentacija BiH savladala je selekciju Latvije u okviru kvalifikacija za Eurobasket rezultatom 62:61.

U prvoj četvrtini gledali smo dosta izjednačen susret u kojem je domaći tim uspijevao doći do pet poena prednosti, ali bh. tim nije dozvoljavao da Latvijci naprave prednost i uspiju da već na startu prelome susret u svoju korist. Sredinom četvrtine Latvija ima prednost 15:10, ali naši kođšarkaši su uspjeli stave utakmicu pod kontrolu i do kraja prvog perioda igraju egal utakmicu, pa je nakon prvih deset minuta prednost domaćih iznosila 21:17.

Drugi period zmajevi otvaraju sjajnom serijom 10:0 i dolaze do prednosti od 27:21. Ipak, dobru igru na startu perioda pokvarili smo lošom igrom u drugom dijelu tog perioda, pa su Latvijci do poluvremena uspjeli da naprave potpuni preokret i na pauzu odlaze sa šest poena prednosti, 36:30.

Lošu igru sa kraja druge četvrtine naši košarkaši su nastavili i u trećem periodu i tako dozvolili Latvijcima da dolaze do laganih poena, a sa druge strane nismo imali rješenja u napadu, pa smo sami sebi dodatno otežavali situaciju. Na četiri minute prije kraja trećeg dijela, Latvija ima 12 poena prednosti, 48:36.

Nakon minute odmora naš tim je uspio da napravi mali pritisak, ali to nije bilo dovoljno za preokret, pa su na kraju trećeg dijela susreta domaći košarkaši imali prednost od sedam poena. Latvijci su u posljednjih deset minuta ušli sa rezultatom 53:46.

Odlično smo otvorili susret u posljednjih deset minuta. Serijom poena stigli smo do izjednačenja nakon tri minute igre, kada je na semaforu stajalo 53:53. Nastavili su Zmajevi sa fantastičnom igrom i u nastavku, te su dvije minute prije kraja imali prednost od +7 (60:53) i došli nadomak pobjede.

Ipak, domaći košarkaši sa pet poena u nizu uspijevaju da se ‘vrate u igru’, smanjuju na minus 2, a onda dolaze i do preokreta 61:60.

No, Zmajevi se ne predaju, te 10-tak sekundi prije kraja Adin Vrabac postiže poene za BiH i Zmajevima ponovo vraća prednost 62:61.

Do kraja susreta Latvija je promašila napad, Zmajevi su dobili skok i izborili slobodna bacanja od kojih je Edin Atić promašio oba, ali je do kraja susretabilo malo vremena za bilo kakav preokret, pa je pobjeda pripala našem timu.

Više u Reprezentacija