Connect with us

Vijesti iz KS BIH

Određeni termini utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo košarkašica, žrijeb grupa u novembru

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) objavila je termine odigravanja utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo košarkašica.

Odranije je poznato da će se 16 reprezentacija boriti za plasman na SP kroz četiri kvalifikaciona turnira, koja će biti organizovana na različitim lokacijama. Po tri najbolje selekcije sa svakog turnira (grupe) plasirat će se na Svjetsko prvenstvo, koje se održava u Australiji. Žrijeb grupa bit će obavljen krajem novembra.

Susreti kvalifikacija igrat će se između 10. i 13. februara naredne godine. Dakle, tri meča očekuju svaku selekciju u razmaku od četiri dana (uz jedan slobodan dan).

Plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, podsjetimo, osigurala je i ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine zahvaljujući osvajanju petog mjesta na proteklom Eurobasketu.

Zasad je poznato još deset učesnika kvalifikacija. To su selekcije Australije, SAD, Brazila, Portorika, Kanade, Srbije, Francuske, Belgije, Bjelorusije i Rusije (ukoliko Španija ne osvoji prvo mjesto na Olimpijskim igrama). Naknadno će biti poznato još pet učesnika kvalifikacija, kada budu okončana kontinentalna takmičenja u Aziji (po tri najbolja idu u kvalifikacije) i Africi (dva).

Kao što je ranije saopštio generalni sekretar Amer Čolan, Košarkaški savez BiH ima namjeru aplicirati da bude domaćin jednog od četiri kvalifikaciona turnira za SP.

(Foto: FIBA)

Više u Vijesti iz KS BIH