Connect with us

Vijesti iz KS BIH

Ministarstvo kulture i sporta KS će sufinansirati drugi ciklus kvalifikacija za Eurobasket 2021/2022

U Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo potpisan je danas Protokol o sufinansiranju između Ministarstva i Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Protokolom je predviđena podrška organizaciji drugog ciklusa kvalifikacija za Eurobasket 2021/2022, koja je na osnovu odluke Izvršnog komiteta FIBA Europa od 8. oktobra pripala, između ostalih, Sarajevu.

„Od 14 članica FIBA Europa koje su istaknule i predale kandidatske aplikacije, Košarkaški savez Bosne i Hercegovine određen je kao jedan od organizatora u društvu velikih europskih gradova kao što su Valencija (Španija), Tallin (Estonija), Vilnus (Litvanija), Istanbul (Turska), Ljubljana (Slovenija) i Espoo (Finska). Naš kanton i grad Sarajevo bit će domaćin reprezentacijama Estonije, Švicarske, Rusije, Grčke, Bugarske i Latvije. Na ukazanom povjerenju od strane FIBA Europa izuzetno smo ponosni, ali isto tako ponosni smo na činjenicu da smo od strane Vlade Kantona Sarajevo i resornog Ministarstva kulture i sporta dobili punu podršku u vidu sufinasiranja realizacije ovog zahtjevnog sportskog događaja u iznosu od 100 hiljada KM“, poručeno je iz Košarkaškog saveza BiH.

Ministar Alikadić istakao je da se radi o vrlo prestižnom takmičenju i izvrsnoj promociji Bosne i Hercegovine.

„Sport i sportisti su najbolji ambasadori naše zemlje i uvijek mogu računati na našu podršku. Činjenica da se Sarajevo našlo među odabranim gradovima iz cijele Europe je veliko priznanje ne samo za naš kanton, već za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Čestitao sam danas Košarkaškom savezu na profesionalno urađenoj aplikaciji i nadam se da će nam njihov rad dovesti u Sarajevo još više sličnih događaja“, kazao je Alikadić.

Kvalifikacije za Eurobasket 2021/2022 održat će se u formatu „zatvorenog balona“ u periodu od 8. do 15. novembra 2020. godine za žene i od 23. novembra do 1. decembra 2020. za muškarce, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Više u Vijesti iz KS BIH