Connect with us

Vijesti iz KS BIH

Lojo: Naš cilj u kvalifikacijama se zna, mjesto nam je na EP

Selektor ženske košarkaške reprezentacije BiH Goran Lojo pomno je pratio današnji žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se 2023. godine održati u Sloveniji i Izraelu.

Podsjetimo, naša selekcija je u grupi A sa Belgijom, Njemačkom i Sjevernom Makedonijom.

O prvom favoritu grupe, selektor Zmajica za zvaničnu stranicu Košarkaškog saveza BiH kaže:

“Njihov ranking govori dovoljno, kao i činjenica da su na proteklom Evropskom prvenstvu Belgijanke osvojile bronzu. Međutim, upravo na zadnjem Eurobasketu smo ih pobijedili te pokazali da se možemo ravnopravno nositi sa takvom ekipom, čiji roster čine neke od najkvalitetnijih evropskih igračica. Dobra je vijest što ćemo prvu utakmicu upravo sa njima igrati kod kuće. Mnogo bi nam značila podrška naše publike, puna dvorana, ukoliko to uslovi dozvole”.

Goran Lojo već nekoliko godina je trener njemačkog Gottingena, a upravo reprezentacija ove zemlje je jedan od protivnika Zmajica u kvalifikacijama za EP.

“Imaju respektabilnu ekipu, iako ih u zadnje vrijeme ne prate sjajni rezultati. Predvodi ih Satou Sabally iz Fenerbahcea, ukoliko budu u punom sastavu svakako će predstavljati nezgodnog protivnika”.

Za Sjevernu Makedoniju selektor reprezentacije BiH kaže:

“Najbolja reprezentacija iz zadnjeg šešira, tu smo sigurno mogli bolje proći. Imaju DeWannu Bonner, naturalizovanu igračicu koja igra sa našom Jonquel Jones u Connecticutu, sa njom je to druga ekipa. Međutim, sigurno smo kvalitetniji”.

Goran Lojo na koncu potcrtava da se jasno zna ambicija naše selekcije u predstojećim kvalifikacijama, koje kreću u novembru ove godine:

“Idemo utakmicu po utakmicu. U svakoj ćemo, naravno, ići na pobjedu. Naš cilj je da se plasiramo na Eurobasket 2023, pokazali smo ranije da nam je mjesto među najboljim reprezentacijama kontinenta. Samo da budemo svi na okupu, da nas posluži zdravlje, to je prvi i osnovni preduslov”.

Više u Vijesti iz KS BIH