Connect with us

Vijesti iz KS BIH

Juniorska reprezentacija se priprema na Vlašiću za EP, nedolazak Džafića uticao na ambicije

Muška juniorska (U-18) košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine od 3. jula trenira na Vlašiću, gdje se priprema za predstojeći nastup na Evropskom prvenstvu B divizije.

Kako ističe selektor Slobodan Kecman, sve zasad protiče u najboljem redu.

“Uslovi su jako dobri za mlade igrače, ovdje na Vlašiću i u hotelu Sunce imamo potpuni mir. Tu su dvorana, teretana, stadion za trčanje… Zaista, sve funkcioniše kako treba. Plan tek remeti otkazivanje prijateljskih utakmica s Crnom Gorom, koje smo trebali odigrati ove sedmice. Ali nadamo se da ćemo kroz treninge uspjeti to nadoknaditi, mada znamo da neće biti lako. U svakom slučaju, imamo naredne sedmice mečeve protiv Austrije ovdje kod nas u BiH”.

Selektor Kecman i njegov pomoćnik Srđan Stanić na raspolaganju trenutno imaju ovih 15 košarkaša: Velibor Milovanović, Aldin Mujazinović, Miloš Protić, Afan Trnka, Zinedin Mulić, Harun Zrno, Alem Fejzić, Ajdin Bećirović, Mensur Ćavak, Bojan Karać, Marko Buha, Pavle Riđešić, Ivan Galić, Miloš Šarenac i Viktor Blagovčanin.

Nažalost, ne pripremama nisu svi igrači kojima je stručni štab uputio pozive.

“Elmir Džafić se nije odazvao. Postoji neko objašnjenje njegovog kluba, Budućnosti iz Bijeljine. Navodno, naredna tri mjeseca će biti u nekom njihovom programu, ne bih da ulazim u detalje”.

Naša selekcija se nalazi u grupi B s reprezentacijama Gruzije, Bugarske, Kosova, Norveške i Nizozemske.

“Nas nije bilo dvije godine na međunarodnoj sceni zbog korone i ostalih okolnosti. Većina ostalih ekipa je igrala takozvane Challengere i u boljoj su takmičarskoj formi. Naša grupa nije nimalo naivna, a posebna je priča kompletna B divizija, gdje ne dobijate drugu šansu. Ako nisi među prve dvije u grupi, odmah ideš da igraš utakmice za plasman od 12. do 17. mjesta. Naš cilj je da se pokažemo u najboljem mogućem svjetlu i trasiramo put narednim generacijama juniora. Plasman u A diviziju nije imperativ. Generalno, bila bi potpuno bila drugačija priča u vezi ambicija da se pojavio Džafić, koji je visok 214 centimetara i jako dominantan na svojoj poziciji. Ali, koga nema bez njega se mora, nećemo o tome razmišljati. Dat ćemo sve od sebe, to je sigurno”.

Evropsko prvenstvo B divizije se održava od 29. jula do 7. avgusta u rumunskom Ploeštiju.

Više u Vijesti iz KS BIH