Connect with us

Vijesti iz reprezentacije

Goran Lojo: Želimo parirati Ruskinjama i savladati Švicarsku

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine započinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021. godine, koje se održava u Francuskoj i Italiji.

Bh. tim će u prvom krugu odmjeriti snage sa selekcijama Rusije i Švicarske. Duel protiv Ruskinja na gostujućem terenu na rasporedu je 14. novembra, dok je duel protiv Švicarkinja na raporedu tri dana kasnije u Skenderiji.

Selektor Goran Lojo objavio je spisak na kojem se nalazi 12 košarkašica: Nikolina Džebo, Nikolina Babić , Irena Vrančić, Jovana Marković, Nikolina Delić, Jonquel Jones, Marica Gajić, Marina Džinić, Milica Deura, Miljana Džombeta, Anđela Delić i Tamara Kapor. Bio je to ujedno i povod za razgovor sa selektorom Lojom, koji nam je prenio očekivanja u narednim susretima.

Kako teku pripreme za naredne utakmice?

Trenutno radimo na skautingu i analizi protivnika, a paralelno pratimo naše igračice i njihove igre u klubovima, kako bismo što spremniji dočekali okupljanje.

U kakvoj su formi košarkašice i da li ste u kontaktu sa njima?

U stalnom smo kontaktu, i raduje činjenica da nemamo problema sa povredama. Posebno raduje činjenica da Marica Gajić pruža sjajne partije u Eurocupu i turskom prvenstvu.

Okupljanje naše selekcije zakazano je u Rusiji. Koliko će vam to olakšati i dati vremena za dodatne pripreme?

Sigurno da će nam značajno olakšati, jer je od ovog ciklusa FIBA skratila period okupljanja i odigravanja utakmica na svega osam dana, tako da nas prva utakmica u Rusiji očekuje u četvrtak, a nakon toga već u nedjelju u Sarajevu protiv Švicarske. Samo okupljanje u Rusiji će nam dati dodatnog prostora za realizaciju nekoliko treninga više pred prvi susret.

Prvi protivnik je Rusija. Kakva su očekivanja i koliko poznajete selekciju domaćina?

– O Rusiji je suvišno govoriti, apsolutni su favorit naše grupe. Pratio sam njihove igre na prethodnom EP, a njihova redovna učešća na velikim takmičenjima i medalje dovoljno govore o njihovoj snazi. Naravno mi ćemo dati svoj maksimum da pružimo što bolju partiju i nadamo se da ćemo pojačani sa Jonquel Jones, moći parirati favorizovanoj Rusiji.

Nakon ispita u Rusiji slijedi Švicarska u Skenderiji. Šta je realan domet naše ekipe u ovom duelu?

U susretu protiv Švicarske očekujemo pobjedu pred domaćim navijačima i realno smo kvalitetnija ekipa, ali to svakako moramo pokazati na terenu.

Okupljanje je zakazano za 10. novembar u ruskom Orenburgu.

Više u Vijesti iz reprezentacije