Connect with us

Vijesti iz KS BIH

FIBA donijela odluku o novom formatu takmičenja za mlade selekcije

Na jučerašnjem zasjedanju Upravnog odbora FIBA Europe donesena je odluka o novom formatu takmičenja za mlađe reprezentativne kategorije. Evropskih prvenstava u standardnom formatu neće biti ovog ljeta, nadmetanja će se organizovati u obliku turnira.

S obzirom na to da je većina nacionalnih saveza izrazila želju da se mlađe kategorije ipak takmiče i uzimajući u obzir činjenicu da organizacija velikog broja turnira od 16 ili više ekipa nije izvediva u trenutnoj situaciji vezanoj uz Covid-19 pandemiju, FIBA-in Upravni odbor je odobrio organizaciju manjih turnira (FIBA ​​Youth European Challengers 2021) koji će se igrati u razdoblju ranije predviđenom za prvenstva pojedinih kategorija.

Turniri će se igrati na sljedeći način:

  • Učešće nije obavezno te neće biti ni promocija u više, niti ispadanja u niže divizije
  • 18 najbolje rangiranih reprezentacija (16 iz svake divizije A, plus dvije dodatne ekipe prema poretku iz 2019. godine u odgovarajućoj kategoriji) će igrati tri turnira s po šest ekipa;
  • Sve ostale prijavljene reprezentacije rangirane na 19. mjestu i niže, također igraju turnire s najviše šest ekipa;
  • Svi turniri igraju se u formatu “svako sa svakim”, u grupama koje će biti stvorene “zmija” stilom alokacije ekipa, uzimajući u obzir i domaćinstva turnira.

Naravno, bilo je potrebno prilagoditi i način kvalifikacija na U-17 svjetska prvenstva. S FIBA U-16 muškog i ženskog European Challengera kvalifikovat će se po pet ekipa za svako od svjetskih prvenstava.

Španija kao domaćin muškog U-17 Svjetskog prvenstva i Mađarska kao domaćin U-17 SP za žene su automatski kvalificirane pa će se s turnira u kojima će participirati domaćini U-17 SP-a kvalifikovati po samo još jedna ekipa, dok će se s preostala dva turnira kvalifikovati po dvije reprezentacije.

Upravni odbor FIBA također je donio odluku da se evropske pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2023. godine održe u takozvanim balonima od 12. do 18. avgusta.

 

Više u Vijesti iz KS BIH