Connect with us

Vijesti iz KS BIH

Emir Sulejmanović za Klix: Ponosan sam zbog plasmana na Eurobasket, Bosnić je unio veliku energiju

Košarkaška reprezentacija BiH je nakon dvije velike pobjede nad Bugarskom i Latvijom osigurala plasman na Eurobasket, a jedan od naših najboljih igrača bio je košarkaš španske ekipe Iberostar Tenerife Emir Sulejmanović koji je za portal Klix.ba govorio o velikom uspjehu, našem državnom timu i svojoj karijeri.

Utisci nakon utakmica i plasmana na Evropsko prvenstvo su se slegli, a igrači su ponosni na ostvareni cilj.

“Možemo biti zadovoljni i ponosni zbog plasmana na Eurobasket. Međutim, sada moramo nastaviti dobro raditi, održavati formu i kontakt, a veoma važno je i da nas sve zdravlje posluži”, izjavio je Sulejmanović.

Naši reprezentativci su pružili sjajnu partiju protiv Bugarske te najavili da se imamo čemu nadati u susretu s Latvijom, a time i plasmanu na Eurobasket.

“Očekivali smo da će nam biti teško u obje utakmice, jer se svaka reprezentacija bori za odlazak na veliko takmičenje. Mi smo bili odlučni da napravimo najbolji mogući rezultat, a selektor Vedran Bosnić nas je uvjerio da možemo upisati dvije pobjede. Na parketu smo pokazali veliku želju i energiju te smo zasluženo osigurali plasman na Eurobasket”, rekao je bh. reprezentativac.

Pandemija koronavirusa je uzrokovala haos u cijelom svijetu pa tako i u sportu. Klubovi su zaokupljeni problemima pa tako i reprezentacije, a i sami igrači te navijači.

“Suvišno je govoriti koliko nas je koštala ova pandemija, ali se nekako uspijevamo izboriti. Bilo nam je teško bez navijača, ali smo ipak pokazali zajedništvo i dokazali da među nama vlada dobra atmosfera. Bodrili smo se međusobno, borili se i na kraju izvukli maksimum”, kazao je Sulejmanović.

S obzirom na to da u reprezentaciji nije bilo NBA košarakaša Džanana Muse i Jusufa Nurkića, ali ni Nemanje Gordića, Miralema Halilovića i Andrije Stipanovića, neki su sumnjali u naš državni tim. Međutim, pogriješili su.

“Mlada smo ekipa koja je željna uspjeha i dokazivanja. U ovakvim okolnostima neki ne vjeruju u tim, ali baš tada dobijemo još veću želju da pokažemo svima šta možemo. I pokazali smo, a sada trebamo nastaviti ovako. Moramo vjerovati u sebe, pokazali smo kvalitet i trebamo ginuti jedan za drugog”, istakao je košarkaš Tenerifa.

Selektor Vedran Bosnić je donio pozitivne promjene u reprezentaciju, zadobio je povjerenje i poštovanje igrača.

“Moram reći da je Bosnić unio veliku energiju od prvog dana, mislim da se to vidi na parketu. On nas bodri, vjeruje u nas i gura nas do našeg limita kako bismo bili što bolji i dali sve od sebe. On je itekako zaslužan za ovaj uspjeh, kao i njegovi asistenti”, jasan je bio Sulejmanović.

Emir je stekao pravo nastupa za reprezentaciju BiH nakon višegodišnje bitke te smatra da je jedna od najvažnijih u njegovoj karijeri.

“Mnogo mi znači što nastupam za svoju zemlju, čekao sam na to pet godina, ali vrijedilo je. Sada je došla i velika nagrada, zaista sam presretan”, riječi su našeg sagovornika.

On je trenutno član Tenerifa, drugoplasirane ekipe u španskoj košarkaškoj ACB ligi, a napredak u njegovoj igri je evidentan.

“Puno sam napredovao, a nakon nastupa za Bilbao sam stigao u još jednu ozbiljnu sredinu. To govore i naše igre. Svaki dan koristim da maksimalno radim na sebi kako bih bio što bolji i pomogao ekipi na najbolji način. Ekipa se bori za sami vrh, imamo visoke ambicije u Endesi i Ligi šampiona”, dodao je Sulejmanović.

Trenutno je u dobroj formi, ali vjeruje da ima mjesta za napredak.

“Došao sam u novi klub, prilagodio sam se i radim nešto drugačije stvari. Pokušavam iskoristiti svaku priliku za igru, vjerujem da će biti sve bolje”, smatra Emir.

On se nada da će i dalje napredovati u karijeri.

“Cilj mi je da dođem do Eurolige, ali ovdje imam trogodišnji ugovor i fokusiran sam na Tenerife. Cilj mi je da ostvarimo što bolje rezultate te da mi oni posluže za iskorak u karijeri”, završio je Sulejmanović.

Foto: FIBA

Više u Vijesti iz KS BIH