Connect with us

Vijesti iz KS BIH

Dokumentarac o FIBA Svjetskom prvenstvu

FIBA je objavila dokumentarni film o historiji FIBA Svjetskog prvenstva u košarci.

FIBA Svjetsko prvenstvo u košarci, poznato još i kao Svjetski kup ima jaku historiju, punu uzbuđenja čime je privuklo milione fanova širom svijeta.

Da bi se poklopio sa FIBA-inim Svjetskim prvenstvom u košarci 2019. u Kini, FIBA ​​je objavila dokumentarac o historiji događaja koji je ažuriran epizodom sa prošlogodišnjeg turnira na kojem su prvi put nastupila 32 tima.

Ovaj dokumentarac osvrće se na historiju vodećeg košarkaškog takmičenja pod okriljem FIBA, igrače koji su nastupali i najzanimljivije utakmice koji su oblikovali ovaj današnji spektakl. Dokumentarac obuhvata 69 godina dugu tradiciju (1950 – 2019), odnosno 18 održanih turnira i neke od najvećih legendi FIBA Svjetskog prvenstva u košarci.

U najnovijoj, ažuriranoj verziji, dokumentarni film sadrži snimke igara sa Svjetskog prvenstva u Kini i prati SAD, koje su na tom takmičenju  tražile treću uzastopnu titulu. Fokus je također na poraženog finalistu Argentinu, te pobjednike turnira Španiju, uz komentare pokojnog ambasadora Kobea Bryanta, trijumfalnog trenera Sergija Scariola i njegovog startnog centra Marca Gasola.

Dokumentarni film završava pogledom na 2023. godinu, kada će se turnir održati u Indoneziji, Japanu i na Filipinima.

Više u Vijesti iz KS BIH