Connect with us

Vijesti iz KS BIH

Bećiragić: Publika u Skenderiji je naša šansa

Konferencija za medije košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja sutra u Skenderiji igrač meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, održana je danas.

Protivnik Zmajeva biće Mađarska, a pred ovaj meč selektor Adis Bećiragić ima dosta problema s otkazima igrača.

“Sulejmanović je imao utakmicu kad smo se trebali skupiti i povrijedio se. Poslao je medicinski raport koji kaže da ne može raditi ništa sedam dana. To nas je potreslo jer inače na tim pozicijama 5 i 4 imamo nedostataka. Kad smo već to svarili, sinoć je Edin Atić rekao da ima povredu već dva mjeseca i da je došao da pokuša da igra. Međutim, sinoć je javio da su bolovi u ruci toliko veliki da neće moći da igra. Imao je sastanak s medicinskim timom i dato mu je do znanja da, ako ne može da igra, da je to subjektivan osjećaj. Odlučio je da ne može igrati. John Roberson se isto malo povrijedio, jutros je išao kod doktora, odradio je magnet i ultrazvuk i očekujem da će on biti s nama. Treba to još vidjeti večeras na treningu”, rekao je Bećiragić.

“Imamo pet igrača koji neće biti tu, a koji su bili na EP, dok je Roberson upitan”, dodao je on.

Na pitanje kako situacije s brojnim iostancima, po njegovom iskustvu, utječu na ekipu, Bećiragić je rekao:

“Ovakve situacija pozitivno utječu na ekipu. Samo je pitanje koliki je kapacitet ovih igrača koji će da zamijene Atića, Musu i ostale. Mislim da će nas to natjerati da igramo mnogo jače, agresivnije i s većom motivacijom. No, treba i kvalitet. To je jedna stvar koja se pokazuje na terenu kada se igra. Nadam se da će neko izroniti tu jer ovakve situacije izrode heroje”.

Potom je govorio o Mađarima.

“Znamo da neće biti Hange i da je to otprilike ista ekipa. Svjesno smo tada ušli u utakmicu s Mađarskom znajući da ćemo probiti njihove sisteme napada. Njima to nije bilo toliko ni važno jer oni najbolje igraju u zadnjih šest sekundi. Znali smo da moramo igrati odbranu do zadnje sekunde jer su tada najopasniji. Dobro smo razbijali te kretnje, ali dolazi do izražaja njihov talenat jer su dobri u igri jedan na jedan. To rade uvijek u zadnjih šest sekundi napada, kada odbrana i pada. Pokušat ćemo se i ovaj put koncentrisati na to. Hopkins će praviti probleme, ali imamo planove”, rekao je selektor.

Posebno Bećiragić žali što s ekipom nije povrijeđeni kapiten Miralem Halilović.

“Možda se neko naljuti, ali ja mislim da je Miralem Halilović stub ove ekipe. On je i duhovno i fizički stub ekipe i njegov nedostatak mi je najteži. Kad smo vidjeli da nema te naše kičme, ja sam rekao da je jedina šansa ogromna podrška publike. Teško je igrati ovdje. Mi smo ovdje prije 40 godina dizali tegove, vi se niste ni rodili vjerovatno. Ova dvorana ima nešto. Pozivam sve da dođu sa sviješću da smo potkresani određenim talentom i navikom koju je imala ekipa 4-5 godina. Uvijek smo imali taj čudan inat i nadam se da će ovaj put opet proraditi”, zaključio je selektor.

Utakmica BiH – Mađarska igra se u petak od 20 sati.

Na današnjoj konferenciji javnosti se obratio i Adin Vrabac.

Vrabac na ovom okupljanju ima ulogu kapitena našeg državnog tima, pošto tu nije povrijeđeni Miralem Halilović.

“Tu sam već nekih desetak godina i svaki put dolazim punim srcem ovdje, da igram za svoju državu. Što se utakmice tiče, okolnosti su takve kakve jesu. Trener je sve rekao, a ja se ne bih puno obazirao na naš deficit s igračima. Trebamo da razmišljamo da damo svoj maksimum, a to sigurno hoćemo. Pred punom dvoranom, nema razloga da ne izvučemo i 110 posto iz sebe“, rekao je Vrabac i dodao:

“Mađarska sigurno ima svoje kvalitete, niko ih ne podcjenjuje jer su nezgodni i igrat će do zadnje minute. Hoće li biti +15 za nas ili za njih, mi moramo igrati do kraja. Treba doći do pobjede i to je mnogo bitna stvar”.

Utakmica BiH – Mađarska igra se u petak od 20 sati u Skenderiji. Ulaznice se mogu kupiti putem ticketing shopa Kupikartu.ba.

Više u Vijesti iz KS BIH