Connect with us

Vijesti iz KS BIH

Amar Gegić za Faktor: Zajedništvo je naše najjače oružje

Košarkaška reprezentacija predvođena selektorom Vedranom Bosnićem plasmanom na EP napravila je veliki uspjeh i obradovala Bosance i Hrecegovce širom svijeta.

Značajan doprinos ovom uspjehu dao je i košarkaš Sparsa Amar Gegić, koji je u dosadašnjoj karijeri nosio i dres Partizana i njemačkog Bayerna.

“Plasman na EP nam je bio prvenstveni, ali ne i krajnji cilj. Došli smo do prve stepenice i sada idemo dalje. Ostale su nam još dvije utakmice u grupi koje želimo pobijediti i da u što boljoj atmosferi odemo na EP i na taj način pokažemo da ne dolazimo reda radi. Mi smo svi kao jedna velika porodica koja ima 20 članova, a za dobru hemiju zaslužan je selektor Vedran Bosnić. Naše zajedništvo je naše najjače oružje. Nekada možeš imati puno kvaliteta, ali ako nemaš hemiju i zajedništvo u ekipi, uspjesi izostanu”, kaže na početku razgovora za Faktor Amar Gegić.

Igrač sarajevskih Sparsa prve košarkaške korake napravio je sa sedam godina.

“Počeo sam trenirati sa rođakom Edijem Šipkom. Igrali smo zajedno na košu u dvorištu gdje nam je daidža napravio koš. Prve treninge sam imao u Bosni, potom slijede Sparsi, Bayern, Partizan, Sloboda i ponovo Sparsi. Moram priznati da sam ovdje sretan, ispunjen i uživam u košarci. Sada sam fokusiran na ovaj klub i vidjet ćemo šta će budućnost donijeti. Želja mi je da sa Sparsima osvojim šampionsku titulu i plasiram se u ABA 1 ligu. Od evropskih klubova najdraži su mi Bayern i Barcelona, a kada je u pitanju NBA, posljednju sezonu moje simpatije su bile na strani Miamija”, kaže Gegić koji dodaje da su mu Ricky Rubio, Dimitris Dijamantidis i Russell Westbrook omiljeni košarkaši.

Velike zasluge za svoje uspjehe pripisuje porodici koja je od početka vjerovala u njega i davala mu vjetar u leđa.

“Teško da bih sada bio u reprezentaciji bez podrške roditelja i sestre. Kada sam počeo, vozili su me svakodnevno na treninge na Skenderiji. Uvijek su bili tu za mene. Kada sam odrastao, poslije sam naravno išao i autobusom i tramvajem. Sada sam se osamostalio i vodim momački život, ali onaj pravi sportski. Nemam puno vremena za stvari mimo sporta. Maksimalno sam posvećen košarci i tako će biti još dugo ako me zdravlje posluži. I nakon završetka aktivnog igranja sebe vidim kao trenera”, govori naš repezentativac.

Amar je rođen 14. februara 1998. godine u njemačkom Stuttgartu, a već je imao priliku da bude dio evropskog sportskog giganta Bayerna.

“Mnogo sam naučio od Nijemaca. Velika je razlika između nas i njih. Oni su veoma tačni, precizni i sve im je nekako programirano. Potpuni su profesionalci i svakom poslu su maksimalno posvećeni. Mi smo dosta opušteniji. Volimo da sjedimo i ispijamo kafe. U Njemačkoj toga nema puno. U kampu Bayerna imao sam priliku da upoznam Hasana Salihamidžića. Braco je izuzetno cijenjen i poštovan u Bayernu, ali i cijeloj Njemačkoj, a sve je postigao svojim razultatima. Nažalost, više ga cijene tamo nego u Bosni i Hercegovini”, naglašava na kraju Gegić.

Foto: FIBA

Više u Vijesti iz KS BIH