Connect with us

3 x 3

3×3 reprezentacija na turniru u Kijevu

Košarkaška 3X3 reprezentacija Bosne i Hercegovine će u periodu od 29. do 30. juna učestvovati na kvalifikacionom turniru u Ukrajini, u Kijevu, gdje će pokušati ostvariti plasman na Evropsko prvenstvo koje se održava ove godine u Mađarskoj.

Našu reprezentaciju na ovom turniru predstavljat će Željko Palavra, Ranko Križanović, Nedim Mustafica i Marijo Blaškan. Naša selekcija se voljom žrijeba nalazi u grupi A zajedno sa reprezentacijama Ukrajine i Hrvatske. Sistem takmičenja je takav da samo prvoplasirana ekipa iz grupe prolazi u drugi krug turnira, gdje se formiraju nove grupe iz kojih prve dvije ekipe prolaze u polufinale. Samo finalisti obezbjeđuju učešće na Evropskom prvenstvu 2019. u Mađarskoj koje se igra 30. avgusta i 01. septembra 2019. godine.

Ovaj turnir je važan za sve timove jer skupljaju neophodne ranking poene, a plasman na Evropsko prvenstvo donio bi značajan broj poena i nadu da se reprezentacija Bosne i Hercegovine nađe na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020 godine.

Što se tiče učešća na Olimpijskim igrama, plasman je moguće ostvariti na tri načina i to:

– da budemo među prve tri reprezentacije po rankingu,
– da osvojimo Evropsko ili Svjetsko prvenstvo,
– ili po pojedniačnom rankingu igrača.

Nadamo se da će naši reprezentativci napraviti dobar rezultat, a sigurno je da će u godinama koje dolaze ova košarkaška disciplina biti sve popularnija u našoj državi, s obzirom na to da je trenutno 3×3 svjetski trend u košarci.

Više u 3 x 3