Connect with us

Vijesti iz KS BIH

U petak televizijska premijera dokumentarca o odlasku bh. košarkaša na EP 1993. godine

U programu Televizije Bosne i Hercegovine (BHT1) u petak će biti premijerno emitovan nagrađivani dokumentarni film “The Long Shot” koji je rađen u koprodukciji BHRT-a, autora Alvara Gonzalesa Allera i Olivera Valentea koji govori o odlasku košarkaške reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo 1993. godine, iz ratnog Sarajeva, grada pod opsadom.

Tadašnji selektor, najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena Mirza Delibašić, na dispoziciji je imao samo deset igrača u ekipi koja je ostvarila najbolji plasman naše selekcije ikad osvojivši osmo mjesto.

“Nevjerovatne okolnosti, izlazak iz Sarajeva preko piste, okupljanje i opremanje tima, hrabrost, čelična volja, ljubav prema domovini, neopisivi duh, čak i humor, teme su koje kroz film prepričavaju i predstavljaju na izuzetno emotivan način tadašnji igrači i osobe koji su im bliske ili su učestvovale i pomogle njihov nastup – protagonisti filma. Njihovo iskustvo i sjećanje na tu nadrealnu, sudbinski omeđenu i označenu životnu epizodu, prepoznao je i vjerno predstavio španski autorski dvojac Aller/Valente, koji je za svoj rad dobio Nagradu publike na festivalu AJB DOC 2019. godine”, saopćili su iz BHRT-a.

Film je nagrađen i sa “Silver Remi Award” na WorldFestu u Houstonu, a na Independent Cinema Festivalu u Rimu 2020. bio je među pet najboljih.

Iz BHRT-a poručuju kako će prije prikazivanja filma, emisija “Konačno petak” s Majom Miralem biti posvećena ovom filmu i temama kojima se bavi, uz gostovanje nekih od protagonista, bivših reprezentativaca koji će s gledateljima podijeliti sjećanja na taj period života i veliki sportski rezultat.

Film će u programu BHT1 biti prikazan u petak, 12. marta, u 21 sat.

Više u Vijesti iz KS BIH