Connect with us

Vijesti iz KS BIH

Matea Tavić: Bićemo težak rival svakome na Eurobasketu

Matea Tavić (29), bh. košarkašica, igra sjajnu sezonu, u kojoj je sa svojom ekipom Beroe (Bugarska) osvojila već dva pehara, u igri je i za treći, a uz sve je sa reprezentacijom BiH izborila učešće na predstojećem Evropskom prvenstvu, koje je na programu od 17. juna.

Iako je sezonu počela u Francuskoj u ekipi Hainauta, Tavićeva je po drugi put završila u Bugarskoj, nakon što je prošle sezone igrala za Montanu. Dolazak u Staru Zagoru u ekipu Beroa bio je pun pogodak. Bh. reprezentativka dala je veliki doprinos u osvajanju Kupa Bugarske, a kasnije je podigla pehar za najbolji tim regionalne WABA lige.

“Što se tiče sezone, kako da ne budem zadovoljna i sretna. Osvojili smo sve zadate ciljeve zasad, Kup Bugarske i WABA ligu, preostaje nam još bugarsko prvenstvo da se okitimo i trećom titulom i da ova sezona bude najuspješnija u istoriji kluba“, kaže za Nezavisne novine sada već trofejna Matea, koja je u karijeri osvajala trofeje igrajući za klubove u BiH, Rumuniji i Sloveniji.

Dugogodišnja bh. internacionalka ističe kako je zadovoljna svojim nastupima ove sezone. U WABA ligi je prosječno ubacivala skoro devet poena po meču, u finalu protiv Budućnosti je ubacila 11 koševa, dok je, recimo, u finalu Kupa protiv Montane bila među najboljim igračicama sa 17 postignutih koševa. Naglašava da joj nije bilo teško da se uklopi u ekipu, a posebno zbog činjenice što svlačionicu dijeli sa još jednom bh. reprezentativkom Anđelom Delić.

“Svojim igrama sam generalno zadovoljna, radim ono što se od mene očekuje. Bilo mi je izuzetno lako da se uklopim, trener mi je ukazao povjerenje od prvog dana, djevojke su me prihvatile, nisam imala nikakvih problema. Izuzetno sam sretna što je i Anđela tu sa mnom. Mi imamo prije svega jedan sjajan odnos van terena, a na terenu nam to još dodatno pomaže”, rekla je Tavić.

Rođena Zeničanka bila je važan kotač u velikom uspjehu košarkaške reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Eurobasket (7,3 poena po meču). Zmajice su izborile učešće na EP, prvom poslije 22 godine, nakon što su osvojile drugo mjesto u grupi sa skorom od pet pobjeda i jednim porazom. Ovog ljeta igraće u Grupi C sa selekcijama Belgije, Slovenije i Turske.

“Što se tiče Evropskog prvenstva, iskreno još nisam počela da mislim o tome, trenutno se fokusiram da završim ovdje sezonu i poslije toga da se posvetim 100 posto reprezentaciji. Naša grupa generalno nije ni najteža, ni najlakša. Ako budemo igrali kako znamo i možemo, bićemo težak protivnik svakome. Vjerujem da možemo napraviti dodatni iskorak na prvenstvu. Na nama je da se dobro spremimo i pokažemo šta znamo”, zaključila je Matea Tavić.

Foto: FIBA

Više u Vijesti iz KS BIH