Connect with us

Vijesti iz KS BIH

Marica Gajić za DnevniBUZZ: Ženska košarka u BiH se diže na veći nivo – naš cilj je Evropsko prvenstvo 2021.

Ako ste se ikada pitali šta znači fraza „bori se kao lavica“, jednostavno pogledajte bilo koju utakmicu Marice Gajić u dresu reprezentacije i sve će vam se samo kazati. Rođena je u Bijeljini iz koje je počela svoj košarkaški put uz mentorstvo trenerice Dragane Čojić koja je kao aktivna košarkašica sa Jedinstvom iz Tuzle tri puta bila prvak SFRJ i prvak Evrope 1989. godine. Potom je Marica svoju karijeru gradila u RMU Banovići gdje je postala najbolja košarkašica seniorskog prvenstva Bosne i Hercegovine sa svega 14 godina. To joj je bila karta za odlazak u slovenski Athlete iz Celja, da bi potom svoju potpunu afirmaciju ostvarila u Turskoj nastupajući za Girne,Yakin Dogu i Mersin.

2020. godina je godina Marice Gajić, siguran sam! Počela je tako što je Marica od strane Sportskog saveza BiH dobila posebno priznanje „Mirza Delibašić“ za doprins o razvoju ženske košarke u Bosni i Hercegovini, a vjerujem da će završiti odličnim igrama u Španiji i osiguranim plasmanom na Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Nakon uspješne sezone koju si imali u Turskoj i odličnih rezultata sa reprezentacijom, naredne sezone ćeš nositi dres španske Avenide. Kakva su tvoja očekivanja? Koliko si upoznata sa novim klubom i igračkim kadrom?

Avenida je klub koji je godinama u samom vrhu španskog prvenstva, osvajač prošlogodišnjeg prvenstva i kupa Španije. Također se uspješno takmiči u Euroligi, koju su i osvajali. U takvom jednom klubu očekivanja su uvijek ogromna, kao i pritisak koji očekivanja nose. Profesionalizam i odlična organizacija krase ovaj klub i ne sumnjam da će nam čelnici kluba pružanjem potrebnih uslova olakšati put ka ostvarenju ciljeva naredne sezone. Radujem se radu sa trenerom Robertom Iniguezom, koji je po meni, jedan od najboljih trenera današnjice. Većinu igračica poznajem, sa nekima od njih sam imala priliku nastupati u pređašnjim klubovima. Ukratko, mislim da nas očekuje jedna jako lijepa priča, uspješna i kvalitetna sezona.

Ženska reprezentacija Bosne i Hercegovine je na pragu odlaska na Evropsko prvenstvo nakon više od dvadeset godina. Upravni odbro FIBA-e je potvrdio da se kvalifikacije nastavljaju prema planu u novembru, te nas očekuju utakmice protiv Estonije i Rusije. Da li je ova generacija spremna i zrela ne samo da ode na Prvenstvo, nego da ostavi i veći trag?

Raduje me FIBA-ina odluka o nastavku kvalifikacija uprkos pandemiji. Mi smo u prošlom prozoru kvalifikacija napravile veliki korak ka ostvarenju našeg cilja, to je svakako Evropsko prvenstvo. Apsolutni smo favoriti protiv Estonije, ali to prvo moramo potvrditi na terenu. Kada ovo kažem, ne mislim samo na dokaz pobjedom, nego i kvalitetnom, dobrom igrom koja će obradovati navijaće BH tima. Ova generacija se gradila godinama, još od onog Evropskog prvenstva za igračice ispod 20 godina, kada smo napravile veliki uspjeh. Smatram da ce svaka naredna godina biti uspješnija i bolja zbog iskustva koje stičemo iz dana u dan. Trenutno je primarni cilj otići na EP, nakon toga ćemo sebi postaviti dalje ciljeve. Ako se plasiramo, sigurno je da ćemo se maksimalno potruditi da ostavimo značajan trag na istom.

Uzor si mnogim djevojčicama u Bosni i Hercegovini, prošle godine si i posjetila pripreme svojih mlađih kolegica. Da li na vrata reprezentacije kucaju neke nove Marice? Trebamo li se brinuti za budućnost ženske košarke u BiH?

Rado se družim i posjećujem mlađe koleginice. Čast mi je ako u meni vide uzora i ako im predstavljam nekoga čiji bi primjer mogle slijediti. Ženska košarka u BiH se polako diže i neki veći pomaci u odnosu na godine iza nas su vidljivi. U tome sada već imamo i podršku medija, na čemu sam zahvalna. Često naglašavam da su ovi prostori “plodno tlo” za stvaranje dobrih sportista. Smatram da znanje trenera i talenat igrača ne izostaju. Ono što nedostaje je finansijska podrška i želja za dobrim radom. Vjerujem da ćemo svojim igrama pokazati da zaslužujemo podršku, na kraju krajeva, sportisti su najbolji ambasadori svake države.

Ko je tvoja najveća podrška i s kim dijeliš sve svoje pobjede i poraze? 

Najveću podršku od samog početka pruža mi moja porodica. One su te koje me uvijek bodre, prate svaku utakmicu i raduju se svakom mom uspjehu više nego ja. Uz bezuslovnu ljubav koju mi pružaju, one su moji najodaniji navijači u svim životnim utakmicama.

Za kraj, siguran sam da ćeš biti ponosna ambasadorica Bosne i Hercegovine u Španiji i da ćeš svojim igrama otvoriti vrata nekim novim djevojčicama koje maštaju o Euroligi i dresu reprezentacije.

Hvala puno još jednom! Kao i uvijek, maksimalno ću se potruditi da, prije svega napredujem u ovoj sezoni i predstavim našu košarku u Španiji na najbolji mogući način.

Izvor: Dnevnibuzz.ba  – Anel Imamović

Više u Vijesti iz KS BIH