Connect with us

Reprezentacija

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo košarkašica održat će se u tri grada, žrijeb naredne sedmice

Ženska košarkaška reprezentacija BiH, kao što je poznato, osvajanjem petog mjesta na proteklom Eurobasketu ostvarila je plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Za ulazak među 12 selekcija koje će učestvovati na SP borit će se 16 reprezentacija podijeljenih u četiri kvalifikacione grupe, odnosno turnira. Osim naših Zmajica, sudionici kvalifikacija još su nacionalni timovi SAD, Portorika, Brazila, Kanade, Australije, Kine, Japana, Južne Koreje, Nigerije, Malija, Srbije, Francuske, Belgije, Bjelorusije i Rusije.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) danas je nacionalnim savezima saopštila da će se turniri održati u tri grada. Nadmetanje u dvije kvalifikacione grupe odvijat će se u Beogradu, dok će domaćini preostale dvije grupe biti Washington i Osaka.

Plasman na Svjetsko prvenstvo u Australiji ostvarit će po tri najbolje selekcije iz svake grupe, a mečevi kvalifikacija igrat će se u februaru naredne godine.

Žrijeb za kvalifikacije bit će održan naredne sedmice, tačnije u utorak (23. novembar) u Ženevi, s početkom u 11.30 sati. Osiguran je prijenos žrijeba na YouTube kanalu FIBA.

(Foto: FIBA)

Više u Reprezentacija