Connect with us

Vijesti iz reprezentacije (M)

Bećiragić: Taj kvalitet koji smo dobili sa Jusufom Nurkićem dolazi do izražaja

Danas je na Ilidži u hotelu Hills održana zajednička press-konferencija ženske i muške seniorske reprezentacije.

Medijima su se obratili selektor Adis Bećiragić i kapiten muške repezentacije Miralem Halilović.

“Mi smo se vratili iz Estonije gdje smo odigrali dvije utakmice sa Belgijom i Estonijom. Mislim da smo kada pogledamo utakmice i trenutnu situaciju iz svih uglova zadovoljni onim što smo uradili. Mislim da je nama kao trenerima najveći zadatak, to što smo dobili Jusufa Nurkića koji je sa svojim dolaskom donio jedan veliki kvalitet u ekipi. Za svakog trenera i igrača najveći zadatak je da se nove uloge što prije prihvate i da se odrade na najbolji način. Najbitnije je da se do utakmice sa Crnom Gorom dođe do zadovoljavajućeg nivoa što se tiće tog taktičkog dijela i podjela odgovornosti što je možda i najvažnije za ekipu”, kazao je Bećiragić.

Zatim se obratio kapiten seniorske reprezentacije Miralem Halilović:

“Pripreme teku za sada odlično što se tiče nas, što se tiče atmosfere unutar ekipe je odlična. Momci treniraju vrijedno, pokušavaju ostati koncetrisani s obzirom na svakodnevne natpise, svakodnevna pitanja hoćete li ići na Evropsko?, Šta se dešava?, imate li para? Sigurno da to puno, htjeli mi to ili ne ostaje u glavi, negdje igra ulogu. Ujutro kada dođeš ujutro na doručak, odmah se krene pričati šta se dešava. To je jedan bitan faktor u svemu tome. Stvarno smo zahvalni etuzijastima koji se bore za reprezentaciju, najprije Samiru Avdiću koji je stvarno uradio sve što je u njegovoj moći da obezbjedi da se ta situacija malo smiri, da prestanu ta stalna pitanja”, zatim je nastavio:

” Što se tiče nas, na Vlašiću smo odradili fizički odličan dio, spremili bazu za ostatak treninga i pripremnih utakmica. U Estonij smo imali dobar test što se tiče ekipa, i što se tiče utakmica jer se i na Prvenstvu čeka utakmica za utakmicom. U prvoj utakmici smo odigrali odlično, odgovorili smo na dosta zahtjeva što nam je selektor predstavio, fizički smo bili u dosta dobrom stanju. Međutim u drugoj utakmici eto ta treća četvrtina osjetio se i taj fizički pad, što je bolje da se desi sada nego na Evropskom. Jusuf je donio stvarno neku novu dimenziju nešto što je totalno neki drugi nivo u ovoj repreznetaciji. Mislim da u cjelokupnoj Evropskoj košarci on pripada tom šablonu top igrača, koji prave sami razliku i odbrani i u napadu. To se stvarno može osjetiti i u ovim utakmicama to smo baš komentarisali između sebe, baš je to totalno neki drugi nivo i pomaže i nama i otvara nam dosta i on će biti figura oko koje će se sve vrtiti. Treba ga iskoristi sada za ove kvalifikacije za SP, sada protiv Crne Gore je tu i protiv Francuske kući, treba ga iskoristi na najbolji mogući način jer tokom sezone on ne može igrati. Nadam se da ćemo u utakmicu protiv Crne Gore koja je jako bitna, koja nam može dosta toga donijeti odigrati na najbolji mogući način. Fale njima neki igrači najviše Vučević koji bi bio taj match up sa Nurkićem, koji bi njega čuvao, tako da tu imamo prednost. Nadam se što boljem rezulatatu tu a i na Evropskom o kojem ćemo još pričati”, kazao je Halilović.

Više u Vijesti iz reprezentacije (M)