Saopštenje za javnost UO KS BiH

| Kategorija: Vijesti iz KS BiH

Saopštenje za javnost UO KS BiH

Na sjednici UO KSBiH,  koja  je održana u Banjaluci 4.7.2017. godine, razmatrana je situacija u vezi problemom odsustva nekolicine igrača,  koji su pozvani na okupljanje muške seniorske reprezentacije u Sarajevu, 2.7.2017. godine.

Javnost je upoznata sa činjenicom da se određeni broj igrača nije odazvao na pripreme . U tom smislu želimo da  ovim saopštenjem cjelovito i istinito informiramo javnost.

Činjenica je da je poziv za igranje za reprezentaciju svoje države velika čast , obaveza ali i prilika za afirmaciju kako košarke općenito, tako i lične afirmacije svakog igrača . Temeljem tog stajališta želimo da pojasnimo okolnosti u vezi igrača koji  će izostati sa priprema i nastupa naše najbolje selekcije, te o mjerama koje KS BiH ima namjeru i obavezu poduzeti.

Igrači  Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović, Emir Sulejmanović i Milan Milošević su došli na okupljanje  uz prikupljenu zdravstvenu dokumentaciju, te su nakon dodatnih liječničkih pregleda i u dogovoru sa selektorom Vujoševićem, oslobođeni obaveza daljnjeg prisustva na pripremama reprezentacije.

O ostalim igračima,  a tu prije svega mislimo na iskusnog kapitena Mirzu Taletovića i Jusufa Nurkića,  ne možemo poduzimati nikakve mjere, jer su oni izvan ingerencije FIBA i KS BiH, kao igrači sa statusom u NBA ligi. Do njih je da li će se odazvati ili ne ili će dovoljno ubjedljivo i argumetirano pokazati opravdanost svog stava i dokazati nemogućnost učestvovanja u procesu priprema i pretkvalifikacijskih utakmica.

Ono što ne možemo i nećemo nikada prihvatiti jeste način na koji su reagirali   igrači Nemanja Gordić, Imran Polutak i Kenan Karhodžić  (za koga se KSBiH posebno zalagao kako bi rješio njegov status)  . Potpuno neodgovorno , neprihvatljivo i neargumentirano su odbili da dodju na pripreme  reprezentacije. Svoj samovoljni postupak nisu objasnili nikome iz KS BiH, niti su pokazali poštovanje i obavezu da selektoru objasne razloge zašto neće biti na pripremama.

Zbog svega toga,  a prije svega zbog poštivanja  ukupnih obaveza i izgradnje kulta reprezentacije, KS BiH najoštrije osuđuje  takav postupak igrača, te će se u tom smislu obratiti FIBA sa zahtjevom da se ovakvi postupci sankcionišu  i da se  zašti dignitet KS BiH, a sve u skladu sa članom  90.  Regulisanja obaveza igrača i zvaničnika.

Ovom prilikom posebno ističemo nedostatak poštovanja silnih napora koje UO čini kako bi obezbjedio uvjete za nastup sedam reprezentacija KS BiH  u raznim kategorijama i  pružio priliku mladima za afirmaciju,  te da ovakav neodgovoran  odnos prema KS BiH predstavlja udar na funkcioniranje  Saveza.