Novosti


Održana press konferencija KS BiH

| Kategorija: Vijesti iz KS BiH

Održana press konferencija KS BiH

U prostorijama hotela "Bosnia" danas je održana konferencija za medije KS BiH, na kojoj su čelnici Saveza javnost upoznali sa problemima u kojima se nalazi nacionalna kuća košarke.

Generalni sekretar u ostavci, gospodin Dubravko Barbarić, prisutne medije obavijestio je da je KS BiH pred potpunim kolapsom te dodao:

- Ništa u prošlosti nije se radilo u skladu sa zakonom. Ipak, ne bih se previše osvrtao na to, tužiteljstvo će to utvrditi. Porezne uprave su sa svojim inspekcijama došle do poražavajućih podataka o tome koja su dugovanja saveza na ime neplaćenih poreza. Dužni smo 650.000 KM PDV-a za protekli period, od čega 150.000 otpada na kamatu. Federalna PU utvrdila je da je KSBiH u ovom trenutku dužan 445.000 KM, od čega je 132.000 KM samo kamata. Time se Košarkaški savez našao u nezavidnoj poziciji. Mene je dočekao dug od milion i 400.000 KM. Naš dug je udvostručen. Naš dug na osnovu poreza po različitim osnovama iznosi milion i 200.000 KM. Kako imamo godišnji porez od 1,5 do 1,7 miliona KM, onda vrlo jasno mogu reći da je KSBiH pred stečajem. U ovom procesu KSBiH može zatražiti reprogram dugovanja, ali s obzirom na naše prihode, mi te reprograme ne bismo mogli ispoštovati već na početku. Ovo je najbolji mogući način i apel da kažemo da zaista očekujemo da se država uključi u nešto što je državno.

Barbarić je uputio apel i nadležnom ministarstvu za sport da u što hitnijem roku formira komitet za spas bh. košarke.

- Pozivamo ministra Osmanovića da u narednih sedam dana sazove jedan takav komitet i da sazove sve one ljude koje smatra relevantnim u bh. košarci. Ne mora sazvati nas ako misli da nismo ti koji možemo pomoći. Treba nam tim koji će naći put za sistemsko rješavanje finansijskih problema u sportu u BiH. Ukoliko u narednih sedam dana od našeg apela ne dobijemo nikakav odgovor od nadležnih, KSBiH treba biti realan i reći da zbog pojedinaca iz prošlosti mi ne možemo nastaviti dalje i kancelariju saveza ćemo zaključati. Tako će biti zaustavljene sve aktivnosti košarke u BiH, ali otvorit ćemo neka nova pitanja - istakao je Barbarić.

Potpredsjednik KS BiH, gospodin Sejo Bukva, ukazao je na štetu koja bi se mogla desiti ukoliko država ne priskoči u pomoć Savezu i javnost upoznao sa svim onim što je ovaj Upravni odbor uradio za godinu dana.

- Prošlu sezonu imali smo devet reprezentativnih selekcija i za svih devet selekcija UO je osigurao dobre uslove. Poslovali smo pozitivno u 2016. godini. Radili smo od srca, jednoglasno i kao jedan tim. U ovu godinu smo ušli s puno ambicija te smo pokrenuli šest selekcija mlađih kategorija. Pokrenuli smo U14 reprezentaciju koja nije bila u praksi da bismo zaustavili odliv djece u druge reprezentacije. Izbor selektora protekao je jednoglasno i izabrali smo možda najbolje rješenje. Upravni odbor dobio je pohvalu i od FIBA-e. Od 2014. do 2017. godine bh. reprezentacija najviše je napredovala u mlađim kategorijama - rekao je Bukva.

Foto: www.klix.ba