Novosti


Na Ilidži počela Klinika za potencijalne FIBA sudije

| Kategorija: Vijesti iz KS BiH

Na Ilidži počela Klinika za potencijalne FIBA sudije

U hotelu "Holywood" na Ilidži večeras je počela Klinika za potencijalne FIBA sudije, u okviru finalnog turnira Lige mladih.

Perspektivni arbitri iz svih dijelova Bosne i Hercegovine boraviće na Ilidži tri dana, tokom kojih će odslušati dva predavanja i dijeliti pravdu na polufinalnim i finalnim mečevima Lige mladih.

Nacionalni intruktor u FIBA Petar Obradović, sa svojim timom koji čine Ademir Zurapović i Mišo Plavšić, održali su večeras predavanje na temu mehanika i moderni trendovi u suđenju. Akcenat je stavljen na utakmice završnog turnira Lige mladih, u kojima se od mladih sudija očekuje maksimalna odgovornost i dobro poznavanje košarkaških pravila.

Bh. arbitre ujutru očekuje još jedno predavanje, a nakon odsuđenih polufinalnih mečeva sa svakim sudijom instruktori će obaviti pojedinačne razgovore, kako bi im ukazali na eventualne greške i unaprijedili njihovo znanje.

Klinika za potencijalne sudije je dio programa FRIP 2017/2019 i 2019/2021, u okviru koga su najperspektivniji arbitri već učestvovali na nekoliko FIBA radionica i klinika širom Evrope.