Novosti


Košarkaški vikend za mališane

| Kategorija: Vijesti iz KS BiH

Košarkaški vikend za mališane

Sportske igre mladih i Košarkaški savez BiH su u subotu, 23.2.2019. godine u Gradskoj dvorani u Zenici održali zajednički event pod nazivom „Svi na jednom mjestu 7“.

Naime, Košarkaški savez BiH i Sportske igre mladih uz finansijsku podršku USAID-a već četvrtu godinu nastavljaju projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“ u sklopu kojeg je pokrenuta i Liga za mlade košarkaše koja je inicirala i uspjehe naših omladinskih reprezentativnih selekcija.

Povodom nastavka projekta, 160 djevojčica i dječaka iz 6 zeničkih košarkaških klubova (KK Kengur, KK Vukovi, KK Čelik, OKK Abeceda, KK Winner i KK Jumper) u Gradskoj areni u Zenici, odmjerili su snage sa našim seniorskim košarkaškim reprezentativcima te imali priliku upoznati svoje košarkaške idole. Najmlađi su pokazali svoje košarkaško umijeće savladavajući prepreke, a reprezentativci su se sjajno pokazali u šutiranju trojki. Cilj samog projekta je promocija fer igre, prijateljstva, tolerancije i solidarnosti kroz sportske discipline, tako da su ovaj put, svi prisutni bili pobjednici.   

  • Druženje seniorskih reprezentativaca sa mladim zeničkim košarkašima, kojim se obilježio nastavak projekta „Fer igra za fer djetinjstvo“ koji Košarkaški savez i Igre uz finansijsku podršku USAID-a sprovode, dobro je došlo i mladim ali i ovim malo starijim košarkašima. Mladi su imali priliku upoznati neke od svojih idola, što je za njih od neprocjenjive važnosti i veliki motiv za dalje, dok je i seniorima sigurno godilo da se podsjete da smo svi mi nekada krenuli iz naših malih lokalnih klubova i da moramo biti zahvalni što smo imali priliku postati profesionalni košarkaši i na kraju krajeva nositi dres reprezentacije, što je svakako najveća čast za jednog sportistu – istakao je Mirza Teletović, predsjednik Košarkaškog saveza BiH.

Bio je to i svojevrstan susret generacija u kojem su sada već etablirani seniorski reprezentativci, koji su prve velike košarkaške pobjede ostvarili upravo u Ligi mladih, svoje znanje i iskustvo jednim dijelom pokušali prenijeti novim učesnicima Lige mladih koji će, nadamo se u narednom periodu, krenuti stopama Džanana Muse i Sanija Čampare koji su već ranije prešli put od Sportskih igara mladih, Lige mladih do najvećih košarkaških dvorana u Evropi i svijetu.

  • Zahvaljujući nastavku projekta i finansijskoj podršci USAID-a, Igre će već u 2019. godini biti prisutne u 38 bh. gradova, a trend širenja najljepše sportske priče u BiH će se nastaviti. Ponosni smo što smo zajedno sa našim partnerom – Košarkaškim savezom BiH uspjeli mladim košarkašima omogućiti prelijepo druženje sa reprezentativcima i pravi košarkaški vikend - poručio je Haris Deliahmetović, predsjednik organizacionog odbora Igara u BiH.


U sklopu košarkaškog vikenda, mladi košarkaši bili su gosti i velika podrška seniorskoj reprezentaciji koja je u nedjelju, pobjedom protiv Bugarske, okončala nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

  • Presretna sam što sam sa svojim klubom učestvovala u druženju sa reprezentativcima. Posebno zadovoljstvo mi je bilo provesti vrijeme sa našim zmajevima te ih podržati sa tribina- istakla je Suana Bašić iz KK Kengur.

Projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“ trajat će naredne tri godine, u sklopu kojeg će djevojčice i dječaci kroz Ligu mladih i druženja na Igrama obilaziti bh. gradove, stvarati nova prijateljstva te zajedno učiti o toleranciji i fer pleju.