Objavljeno: 03.04.2017. | Kategorija: Vijesti iz KS BiH

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine danas slavi 67. rođendan

Na današnji dan, prije tačno 67 godina, osnovan je Košarkaški savez BiH.

Sve do međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, Savez je funkcionisao u sastavu KS Jugoslavije, a kao samostalan i punopravan član Međunarodne košarške federacije - FIBA, istupa od 1993. godina.

Istorija je krenula da se piše te davne 1993. godine, kada je seniorska reprezentacija, predvođena pokojnim Mirzom Delibašićem, zauzela osmo mjesto na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Za golobrade momke, koji su došli iz ratom zahvaćene zemlje, taj rezultat je bio ravan osvajanju jednog od odličja.

Iste godine, u maju mjesecu, stigla je prva košarkaška medalja za Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu državu. I to - zlatna. Donijele su je naše seniorke, koje su predvođene selektorom Sulejmanom Begovićem zauzele prvo mjesto na Mediteranskim igrama u Monpeljeu.

Za više od dvije decenije samostalnog djelovanja KS BiH, muška košarkaška reprezentacija odigrala je preko 150 zvaničnih međunarodnih utakmica, a učestvovala je na devet Evropskih prvenstava - 1993. u Njemačkoj, 1997. u Španiji, 1999. u Francuskoj, 2001. u Turskoj, 2003. u Švedskoj, 2005. u Srbiji, 2011. u Litvaniji, 2013. u Sloveniji i 2015. u Francuskoj.

Za razliku od muškaraca, ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovala je na dva prvenstva Starog kontinenta i to - 1997. u Mađarskoj i 1999. u Poljskoj.

Novija istorija bh. košarke krenula je da se piše 2015. godine. Ime Bosne i Hercegovine zlatnim slovima je ispisano na košarkaškoj mapi Evrope a pisali su je naši kadeti, koji su se u Litvaniji okitili najsjajnijim odličjem. Taj 16. avgust uvijek će buditi posebne emocije, jer su Musa, Sikiraš, Čampara i ostali dječaci, predvođeni selektorom Josipom Pandže pored toga što su obradovali naciju, uspjeli ono što mnogima nije pošlo za rukom -  da ujedine čitavu zemlju.

U godinama koje predstoje, KS BiH ima još teži zadatak. Nastaviti putem kojim se krenulo, predstaviti Evropi i svijetu nekog novog Džanana, neku novu Melisu, Emira, Saru... KS BiH trudiće se da i u budućnosti omogući osnovne uslove za razvijanje kvalitetne baze igrača, koji će našu zemlju i u narednom periodu predstavljati na najbolji način. Jer, sport i košarka uvijek su bili i biće najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine u Evropi i svijetu.

Sretan nam rođendan!


Potpisan ugovor o četverogodišnjoj saradnji sa firmom Hasky Sport

Objavljeno: 28.07.2017.

Na današnjoj press konferenciji, koja je održana povodom početka pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine, zvanično je potpisan ugovor o četverogodišnjoj saradnji sa firmom Hasky Sport. Sve reprezentativne selekcije KS BiH će i u narednom periodu nositi sportsku opremu marke No1.

opširnije

Saopštenje za javnost UO KS BiH

Objavljeno: 13.07.2017.

Teška finansijska situacija u kojoj se nalazi KS BiH dovela je u pitanje nastup naše muške seniorske reprezentacije na turniru u Skoplju, te u pretkvalifikacionim mečevima za Svjetsko prvenstvo 2019. godine, o čemu su juče pisali brojni mediji.

opširnije

Saopštenje za javnost UO KS BiH

Objavljeno: 05.07.2017.

Na sjednici UO KSBiH,  koja  je održana u Banjaluci 4.7.2017. godine, razmatrana je situacija u vezi problemom odsustva nekolicine igrača,  koji su pozvani na okupljanje muške seniorske reprezentacije u Sarajevu, 2.7.2017. godine.

opširnije
Ella Atrijum An Prolab Metromedia Centrotrans Bosnia Hollywood Inoma Life Class No1