Objavljeno: 03.04.2017. | Kategorija: Vijesti iz KS BiH

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine danas slavi 67. rođendan

Na današnji dan, prije tačno 67 godina, osnovan je Košarkaški savez BiH.

Sve do međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, Savez je funkcionisao u sastavu KS Jugoslavije, a kao samostalan i punopravan član Međunarodne košarške federacije - FIBA, istupa od 1993. godina.

Istorija je krenula da se piše te davne 1993. godine, kada je seniorska reprezentacija, predvođena pokojnim Mirzom Delibašićem, zauzela osmo mjesto na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Za golobrade momke, koji su došli iz ratom zahvaćene zemlje, taj rezultat je bio ravan osvajanju jednog od odličja.

Iste godine, u maju mjesecu, stigla je prva košarkaška medalja za Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu državu. I to - zlatna. Donijele su je naše seniorke, koje su predvođene selektorom Sulejmanom Begovićem zauzele prvo mjesto na Mediteranskim igrama u Monpeljeu.

Za više od dvije decenije samostalnog djelovanja KS BiH, muška košarkaška reprezentacija odigrala je preko 150 zvaničnih međunarodnih utakmica, a učestvovala je na devet Evropskih prvenstava - 1993. u Njemačkoj, 1997. u Španiji, 1999. u Francuskoj, 2001. u Turskoj, 2003. u Švedskoj, 2005. u Srbiji, 2011. u Litvaniji, 2013. u Sloveniji i 2015. u Francuskoj.

Za razliku od muškaraca, ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovala je na dva prvenstva Starog kontinenta i to - 1997. u Mađarskoj i 1999. u Poljskoj.

Novija istorija bh. košarke krenula je da se piše 2015. godine. Ime Bosne i Hercegovine zlatnim slovima je ispisano na košarkaškoj mapi Evrope a pisali su je naši kadeti, koji su se u Litvaniji okitili najsjajnijim odličjem. Taj 16. avgust uvijek će buditi posebne emocije, jer su Musa, Sikiraš, Čampara i ostali dječaci, predvođeni selektorom Josipom Pandže pored toga što su obradovali naciju, uspjeli ono što mnogima nije pošlo za rukom -  da ujedine čitavu zemlju.

U godinama koje predstoje, KS BiH ima još teži zadatak. Nastaviti putem kojim se krenulo, predstaviti Evropi i svijetu nekog novog Džanana, neku novu Melisu, Emira, Saru... KS BiH trudiće se da i u budućnosti omogući osnovne uslove za razvijanje kvalitetne baze igrača, koji će našu zemlju i u narednom periodu predstavljati na najbolji način. Jer, sport i košarka uvijek su bili i biće najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine u Evropi i svijetu.

Sretan nam rođendan!


Održan prijem u čast Razije Mujanović

Objavljeno: 10.10.2017.

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine danas je u hotelu Bosnia organizovao konferenciju za medije u čast proslavljene bh. košarkašice Razije Mujanović, koja je nedavno primljena u FIBA Kuću slavnih.

opširnije

Raspored i satnica trenerskog seminara

Objavljeno: 10.10.2017.

KS BiH u petak, 13. oktobra organizuje trenerski seminar u hotelu "Holywood" na Ilidži.

opširnije

Sutra press konferencija i koktel u čast Razije Mujanović

Objavljeno: 09.10.2017.

KS BiH sutra u 12.00 časova organizuje press konferenciju u hotelu Bosnia, na kojoj će, pored predstavnika KS BiH, prisustvovati i proslavljena bh. košarkašica Razija Mujanović.

opširnije
Ella Atrijum An Prolab Metromedia Centrotrans Bosnia Hollywood Inoma Life Class No1