Novosti


Selektor Duško Vujošević nakon žrijeba u Minhenu: Nismo imali sreće

| Kategorija: Reprezentacija

Selektor Duško Vujošević nakon žrijeba u Minhenu: Nismo imali sreće

Žrijeb u Minhenu nije bio pretjerano naklonjen našoj reprezentaciji. Bosna i Hercegovina našla se u E grupi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, zajedno sa Belgijom, Francuskom i Rusijom.

Prije nego što je prokomentarisao grupu Zmajeva u kvalifikacijama za Mundobasket, selektor naše reprezentacije Duško Vujošević je napomenuo da je Bosna i Hercegovina, u sastavu u kojem je nastupila, već ostvarila izuzetno dobar rezultat u pretkvalifikacijama.

- Svi smo svjesni da smo u sastavu u kojem smo nastupili, napravili veliki uspjeh samim plasmanom u kvalifikacije. Moramo imati jedan kriterijum kada je u pitanju najbolja bh. reprezentacija koja može da se sastavi i drugi kada je u pitanju ekipa koja je nastupala u prethodnom ciklusu. Oni su pokazali veliki entuzijazam, predanost, borbenost i emociju, što ukazuje da ima dosta prostora za napredak. Međutim, kada je u pitanju mentalni kvalitet, sigurno je da nije posebno impresivan - rekao je Vujošević i nastavio:

- Ne znam po kojim kriterijima je obavljen žrijeb, ali rekao bih da nismo imali sreće. Ima nekih lakših grupa, kao što je grupa C recimo, gdje se nalaze Kosovo, Poljska, Mađarska i Holandija. Ipak, u ovom odnosu snaga, čak i da smo u toj grupi, svaki prolazak dalje bio bi iznenađenje. U svakom slučaju, treba osmisliti strategiju, u smislu da li na neki način tim može da se pojača.

Vujošević smatra da nam ni raspored nije naklonjen, te da će protivnici sigurno biti velika nepoznanica, naročito u novembru, s obzirom da će brojne reprezentacije biti oslabljene neigranjem NBA i igrača koji igraju Euroligu.

- Ta činjenica nam ne otvara posebnu šansu ili priliku, ali treba i to notirati. Napravili smo uspjeh u pretkvalifikacijama i mislim da smo ovim rezultatom uradili mnogo za bh. košarku. Učinili smo da ostane živa i da ostane bitna. Na osnovu tog rezultata bi trebalo pojačati programe vezane za reprezentaciju - u finansijskom i u strateškom smislu.

Selektor Zmajeva smatra da se treba razmišljati o tome da se reprezentacija pojača pred kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

- Treba vidjeti da li se reprezentacija može pojačati, a da se ne izgubi entuzijazam i borbenost. Jer, ako neko misli da svojim prostim prisustvom nekog čašćava, a ne dođe na pripreme da radi i da se bori, nije nam potreban. Ovi momci koji su igrali u pretkvalifikacijama su osnova jedne buduće reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja se stvara kroz ovakva takmičenja i koja bi trebala da bude spremna za Evropsko prvenstvo ili za neki drugi ciklus. Već se napravila određena hemija i hijerarhija i kao što sam rekao, ima dosta prostora za napredak. Ali sigurno je da samo u ovakvom sastavu nećemo biti posebno konkurentni u ovim kvalifikacijama. Ne treba praviti iluzije da je bez nekih pojačanja moguće napraviti ozbiljniji rezultat i kasnije - jasan je Vujošević.

Posljednje dodano