Novosti


Josip Pandža po završetku Eurobasketa u Turskoj: Biti šesti u Evropi za mene je sasvim dobar rezultat

| Kategorija: Reprezentacija

Josip Pandža po završetku Eurobasketa u Turskoj: Biti šesti u Evropi za mene je sasvim dobar rezultat

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine zauzela je šesto mjesto na sinoć završenom Evropskom prvenstvu u Samsunu. Nespijeh ili ne - mišljenja su različita, ali biti šesti na smotri najboljih mladih selekcija Starog kontinenta nikako nije rezultat za podcijeniti. Naprotiv. Ovi momci su još jednom pokazali da su heroji Bosne i Hercegovine.

Za stručni komentar pitali smo selektora naših juniora, Josipa Pandžu. Da li je naša reprezentacija mogla do boljeg rezultata u Turskoj?

- Nisam zadovoljan kako smo odigrali sinoć protiv Španije, ali sam zadovoljan ukupnim plasmanom na turniru. Kada vidimo koje su sve košarkaške velesile ostale iza nas, definitivno možemo biti zadovoljni. Međutim, način na koji smo odigrali dvije najvažnije utakmice protiv Francuza i Španaca nije me zadovoljio. "Trikolore" smo previše respektovali, a kada je u pitanju sinošnji meč nismo to bili mi. Nije to bila ona timska igra koja nas je krasila čitavo prvenstvo. Generalno, mislim da je na to uticala činjenica da su momci fizički zaista "pokidani". Kada sagledam sada sve, biti šesti u Evropi za mene je sasvim dobar rezultat - kaže Pandža.

Izuzev utakmica protiv Francuske i Španije, Pandža je zadovoljan odnosom i zalaganjem svojih igrača na Eurobasketu.

- Ovi momci su pokazali kako se treba - nepredavati. Bili smo u bezizlaznim situacijama više puta i vraćali smo se. Uspijevali smo dobijemo već izgubljene utakmice, stizali ozbiljne zaostatke i na to sam zaista ponosan.

Kada je u pitanju cjelokupni turnir, Josip Pandža je bio jako kritičan.

- Kako je prvenstvo odmicalo, igrala se sve gora košarka. FIBA je totalno izgubila kompas, jer ovaj sistem takmičenja gdje odigrate šest utakmica za sedam dana nema nikakvog smisla. Posljednjeg dana sve utakmice su bile bez energije, nismo mogli vidjeti neki lijep košarkaški potez. Na kraju se svelo na to da je najvažnije da ekipe prežive i da se igrači ne ozlijede.

Za kraj, Pandža se osvrnuo na činjenicu da je naša reprezentacija ostvarila mini cilj koji je postavila pred sebe na početku prvenstva.

- Prošli smo grupu, to nam je bio primarni zadatak. Poslije smo tražili šansu za plasman na Svjetsko prvenstvo i to smo propustili u jednoj utakmici. Da smo bili bolje šuterski raspoloženi na ovom turniru, mislim da smo se mogli nadati i mnogo boljem rezultatu. Ovako, u ključnim momentima nije nas htio šut, naročito za tri poena. Po mom mišljenju, to je, uz ofanzivni skok, razlog što nismo ostvarili bolji plasman. Ali, što se mene tiče, ja sam  generalno zadovoljan što smo šesti u Evropi, jer mislim da se ne možemo baš pohvaliti da smo šesti u ma čemu drugom - jasan je Pandža.

Juniorska reprezentacija večeras se vraća kući. Ovoga puta ne donose medalju, ali su šesta najbolja selekcija u Evropi. Nije malo.

Momci, ponosni smo na vas!

Foto: www.fiba.com