Novosti


Duško Vujošević: Čast mi je što sam selektor ove reprezentacije

| Kategorija: Reprezentacija

Duško Vujošević: Čast mi je što sam selektor ove reprezentacije

U hotelu "Europa" danas je održana press konferencija KS BiH, na kojoj je zvanično predstavljen selektor muške seniorske reprezentacije gospodin Duško Vujošević, te njegov Stručni štab koji će činiti Mensur Bajramović, Josip Pandža i kondicioni trener Osman Handžić.

Na početku press konferencije gospodin Vujošević istakao je da mu je čast što je pozvan da bude selektor bh. reprezentacije.

- Zaista mi je čast što ću biti selektor ove reprezentacije, iako sam svjestan problema koji postoje kada je riječ o radu sa reprezentacijama generalno. Trenutak je takav, jer FIBA, Euroliga i NBA ne uspijevaju pronaći zajedničku formu funkcionisanja. Igračima je veoma naporno jer imaju veliki broj utakmica. Mnogo mi znači što radim s igračima s ovog područja, jer sam uvijek tvrdio da se na prostoru bivše Jugoslavije igra vrhunska košarka. Prvi klub koji je s naših prostora osvojio Euroligu bila je Bosna. Ovdje postoji tradicija, veliki broj talenata, što je motiv i izazov za trenera. Rezultati mlađih reprezentacija pokazuju da loza još uvijek rađa,a ukoliko se gaji na ispravan način, mogu se očekivati odlične godine i dobar rod - rekao je Vujošević.

Novi selektor Zmajeva istakao je da mu selektorska pozicija najviše odgovara zbog njegovog zdravstvenog stanja.

- Ja bez košarke ne mogu. Siguran sam da svojim iskustvom i znanjem mogu pomoći da se bh. košarka podigne na visok nivo. To podrazumijeva dobar rad Saveza, odazivanje igrača reprezentaciji. Niko svojim prisustvom ne čašćava nekoga. Potrebno je da dobrim igrama doprinese ostvarenju ciljeva - jasan je Vujošević.

Vujošević je istakao da će u narednom periodu obaviti razgovore sa svim iskusnijim igračima, te da je najvažnije da se svi stave u funkciju državnog tima.

- Imamo mlade igrače koji imaju otvoren prostor ispred sebe da ga zauzmu. Na spisku nismo napravili bitniju grešku niti smo koga propustili. Bilo bi bolje da imamo više kvalitetnih igrača, ali ih nemamo. Naš posao je i da stvaramo igrače. Pitate me za Jusufa Nurkića? Nurkić je potencijal, razumije košarku, oko njega trebamo graditi reprezentaciju - zaključio je selektor reprezentacije BiH, Duško Vujošević.

Okupljanje reprezentacije zakazano je za 2. juli u Sarajevu, a prvi trening meč Zmajevi će odigrati u Sarajevu protiv selekcije Bjelorusije.

Foto: www.klix.ba