Novosti


Halimić nakon posjete Nurkiću: U Portlandu će zbog Jusufa učiti bosanski jezik

| Kategorija: Ostalo

Halimić nakon posjete Nurkiću: U Portlandu će zbog Jusufa učiti bosanski jezik

Biti samo spomenut u istoj rečenici sa Šakilom O'Nilom i Čarlsom Barklijem velika je stvar, a kamoli tek postići ostvarenje kakvo su u posljednjih tridesetak godina imale samo ove dvije legende američke NBA i svjetske košarke.

A upravo to ponovio je Jusuf Nurkić, čiji je impresivni početak u novom klubu Portland Treil Blazersima, nakon turbulentnog perioda u Denveru, izazvao "Nurk groznicu" u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi - piše današnji Dnevni avaz.

Santa Barbara

Nurk ili Bosanska Zvijer ("Bosnian Beast"), kako Amerikanci najčešće zovu 22-godišnjeg centra iz Živinica, u pobjedi Blejzersa nad Filadelfija siksersima postao je prvi NBA igrač nakon Šaka i Barklija koji je u jednom meču imao najmanje 28 poena, 20 skokova, osam asistencija i šest blokada!

Bila je to kruna dosadašnjih nastupa Nurkića za Blejzerse. U Oregonu su, očito, dobro znali zašto su doveli igrača koji je u Koloradu bio potpuno potisnut u drugi plan, odrekavši se, zauzvrat, svoje startne "petice" Mejsona Plamlija.

No, šta se dešavalo iza kulisa, šta je prethodilo transferu koji je sve promijenio, Dnevnom avazu otkrio je Emir Halimić.

Proslavljeni bh. reprezentativac, nekadašnji selektor naših kadeta koje je uveo u A-diviziju evropske košarke, kao Jusufov bliski prijatelj, ali i trener, boravio je u Sjedinjenim Američkim Državama kod Nurkića odmah nakon promjene kluba.

Zanimljivo je da Jusufova prva stanica nakon odlaska sredinom februara iz Denvera nije bio Portland nego - Los Anđeles.

- Tačno je. Jusuf je s Blejzersima odigrao samo jedan meč, u gostima protiv Jute, i dobio je nekoliko slobodnih dana zbog All-star pauze. Otišao je u Los Anđeles kako bi se pripremio, prije svega psihički, za sve ono što ga očekuje nakon promjene kluba. I ja sam doputovao u Los Anđeles, na Jusufov poziv, a kako se tamo nalazi i Jusufova menadžerska agencija, oni su osigurali dvoranu u Santa Barbari u kojoj smo mogli trenirati. Sve se to radilo u dogovoru s klubom i pomoglo je Jusufu da čistih misli, veoma sretan i zadovoljan, dočeka sve ono što je uslijedilo u Portlandu - kaže Halimić.

Sjajna publika

On naglašava da je sve ono što Jusuf radi u dresu Blejzersa, a to je prosječno 15,4 poena, 9,3 skoka, 4,2 asistencije i dvije blokade u prvih devet mečeva (prema statistici drugi je najkorisniji igrač tima, poslije Demijena Lilarda), mogao imati i u Denveru da su mu se ukazali prava šansa i povjerenje.

- Sve priče kako je on kvario svlačionicu i slično potpune su gluposti. Kako je tamo kvario atmosferu, a ovdje je sada među omiljenim i najpopularnijim igračima u timu? Jedina istina je da je trener Denvera (Majk Meloun, op. a.) odlučio forsirati Nikolu Jokića nauštrb Nurkića, mada je, prema mom mišljenju, riječ o totalno različitim igračima. Nije mi jasno zašto nije sačekao da njih dvojica nadođu kao tandem i da nastave igrati zajedno - kaže Halimić te dodaje da je Jusuf još u Denveru kao starter imao sjajne brojke prije nego što je Meloun prelomio i odlučio forsirati Jokića.

No, Halimić ističe da nema razloga da žali za dešavanjima u Denveru, jer je Nurkić sada u klubu koji, da je sam birao, teško da bi bolji izabrao.

- Rijetko se desi da se poklopi apsolutno sve. Od toga da je stigao u klub bogate tradicije, bivše NBA prvake za koje su igrale legende poput Dražena Petrovića, Klajda Drekslera (Clyde Drexler), Arvidasa Sabonisa... preko veoma privržene publike, koja zna košarku, do trenera i saigrača koji su mu bili naklonjeni od prve minute. I još jedna veoma bitna stvar, bekovi Portlanda Demijen Lilard i Si Džej Mekalum mnogo su bolji od Denverovih i uz njih je i Jusufu mnogo lakše igrati, a i oni su prepoznali koliko Jusuf može njima pomoći - objašnjava Emir.

No, svačiji respekt treba zaslužiti, a Jusuf je to učinio u prvih nekoliko dana boravka u Blejzersima.

- Psihološka barijera koju je imao u Denveru, bila je ključ. I to je razbio već u prvom susretu za Blejzerse protiv Jute, kad je vidio da ga ovdje poštuju i vjeruju mu. Zaslužio je respekt glavnih igrača i on je, uz Mekaluma i Lilarda, budućnost ove ekipe. Uopće ne sumnjam da će mu ponuditi novi ugovor i da će biti među nosiocima Blejzersa. Znate, pola ljudi u Portlandu ne zna gdje se nalazi naša država, ali će zbog Jusufa početi učiti naš jezik. Mi nismo ni svjesni kakvog ambasadora imamo u Nurkiću - kaže Halimić.

Pet načina

Nekadašnji izvanredni bek, koji danas vodi Školu košarke GEN u Sarajevu, čak predviđa da će Nurkić dostići status All-stara, znači da će postati jedna od vodećih zvijezda lige.

- Kod Juke je fascinantno to što on na pet načina može pogoditi koš - šutem, igrom leđima, penalima, prodorom... To malo koji centar može, čak i u NBA. Kad me je pomoćni trener Portlanda pitao šta mislim o tome što su doveli Nurkića, rekao sam mu da je to najbolji mogući potez i da sam spreman potpisati da će Jusuf za sezonu ili dvije postati All-star igrač! - izjavio je Halimić.

 

Ručak sa Mekalumom

Igrači Portlanda su, nakon All-star pauze, pojedinačno putovali u Orlando na utakmicu sa Medžikom. Također, ne postoji niti zajednički odlasci ekipe na ručak ili večeru, mnogo toga je prepušteno samim igračima... To nije osobenost Portlanda nego praksa u svim NBA klubovima.

- Igrači dobiju od trenera upute kad i u koliko se gdje moraju pojaviti, sve ostalo je na njima. No, malo ko od njih zloupotrebljava tu slobodu, to su profesionalci koji znaju i šta moraju jesti i kako se ponašati - kaže Halimić te dodaje da je NBA drugi svijet u odnosu na Evropu.

On kaže da su igrači Blejzersa sasvim normalne, pristupačne osobe, a kao primjer navodi sjajnog beka Mekaluma, koji ih je prvog dana u Orlandu, čim su došli u hotel, pozvao
da zajedno idu na ručak.